fallback

Wall Street приключи с понижения

Акциите на Twitter се сринаха с 18% след отпадането на ограничението за продажба на книжа от инсайдъри след IPO-то

23:10 | 06.05.14 г.
Автор - снимка
Създател

Американските акции се понижиха във вторник на фона на спада на печалбата на AIG и отпадането на ограничението за продажба на акции на Twitter от инсайдъри, предава CNBC.

„Основната причина пазарът днес да е надолу е, че се намираме на рекордни нива. Ако ръстът не продължава, инвеститорите просто започват да прибират печалби“, посочва Джей Джей Кинахън, главен стратег в TD Ameritrade.

“Имахме сезон на отчетите, който се оказа по-добър от очакваното, но не достатъчно силен, за да въодушеви инвеститорите. От друга страна може би оказва влияние безпокойството относно Украйна, макар че ситуацията там не засяга способността на американските компании да печелят“, коментира Джери Уебмън, главен икономист в Oppenheimer Funds.

„Трудно е да си "мечи" настроен, но е трудно и да си "бичи" при тези рекордни нива на пазара. Вероятно бих заложил на движение надолу, отколкото на нови върхове, поне през следващите няколко седмици“, споделя Андрю Уилкинсън, главен пазарен стратег в TD Ameritrade.

Съотношението печеливши/губещи акции на Нюйоркската борса бе приблизително 1/2. Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones спадна с 0,8% до 16 402 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 се понижи с 0,9% до 1 868 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq е надолу с 1,4% до 4 081 пункта.

Търговският дефицит на САЩ се е свил през март до 40,4 млрд. долара от 41,9 млрд. през февруари. Икономисти, запитани от Ройтерс, очакваха дефицитът да спадне до 40,3 млрд. долара. След данните JPMorgan ревизира надолу оценката си за ръста на БВП през първото тримесечие от -0,4% на -0,8%. Мнозина икономисти вече предвиждат предварителната оценка на правителството за ръст от 0,1% за тримесечието да бъде последвана от ревизия в посока свиване на икономиката.  Акциите на Twitter се сринаха със 17,8%, след като близо 500 млн. книжа на социалната мрежа вече могат да се търгуват на пазара след края на ограничителния период след първичното публично предлагане. Книжата на Office Depot скочиха със 15,8%, след като компанията за търговия на дребно повиши годишната си прогноза и обяви, че ще закрие поне 400 магазина в САЩ през следващите две години.

Акциите на AIG спаднаха с 4,1%, след като застрахователят отчете 27% спад на тримесечната си печалба. 

Доларът поевтиня спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се понижи с 0,02 процентни пункта до 2,59%.

Юнските фючърси върху златото отстъпиха със 70 цента до 1308,60 долара за трой унция, докато тези върху американския петрол се покачиха с 2 цента до 99,50 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още