IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: Русия вече усеща натиска от международните санкции

Готови сме да предприемем още действия, ако политиката на Кремъл не се промени, посочи финансовият министър на САЩ

20:05 | 29.04.14 г. 15
Джак Лю: Русия вече усеща натиска от международните санкции

Международните санкции срещу Русия по повод политиката ѝ спрямо Украйна вече оказват натиск върху икономиката ѝ. Това заяви американският финансов министър Джак Лю, като добави, че може да бъдат предприети още действия, ако позицията на Кремъл не се промени.

"Погледнете периода, откакто Русия навлезе в Крим. Има доста значително влошаване на руската икономика, откакто наложихме санкциите. Виждаме го в тяхната фондова борса, виждаме го в техния обменен курс, виждаме го в редица важни икономически показатели", посочи Лю по време на заседание на подкомисията по разпределяне на финансовите средства към Камарата на представителите.

Запитан дали САЩ и европейските съюзници ще приложат санкции към енергийния и банковия сектор на федерацията, министърът посочи, че такива мерки се обсъждат и те могат да бъдат предприети след разпореждане на президента Барак Обама, което упълномощава налагането на санкции.

"Трябва да продължим да поддържаме отворен въпроса за нашите възможности. Готови сме да предприемем още действия, ако политиката на Русия не се промени", заяви още Лю.

С последния трети етап от санкциите САЩ и Европа наложиха ограничения върху пътуванията и замразяване на активи на 54 души от обкръжението на руския президент Владимир Путин. Освен това Щатите се прицелиха и в 17 руски компании, докато ЕС планира да добави нови имена към своя забранителен списък с физически лица.

Мнението на Джак Лю съвпада с позицията на голям брой от пазарните наблюдатели. Според експертите санкциите и рискът от повишаване на напрежението в Украйна вече са се отразили негативно на руската икономика. Слабият ѝ растеж през 2013 г. вероятно ще премине в рецесия по-късно през тази година, след като инвеститорите разпродават руски активи, изпращайки рублата надолу, а инфлацията – нагоре.

Износът на енергия и стоки за широко потребление обаче, които представляват основния двигател на руската икономика, остават незасегнати, а финансовите санкции се ограничават до тясна група от компании.

Анализаторите са на мнение, че единствено по-мащабни санкции, насочени към ключови за бизнеса сектори, ще имат реален ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 34 rate down comment 24
Jorkata
преди 10 години
Те Щатите отдавна усещат натиска... отзад... и си търсят белята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 31
wenci
преди 10 години
Някой си търси белята и това не е Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 22
melon
преди 10 години
А, дано! Да се поозаптят "братушките".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още