IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: Русия вече усеща натиска от международните санкции

Готови сме да предприемем още действия, ако политиката на Кремъл не се промени, посочи финансовият министър на САЩ

20:05 | 29.04.14 г. 15
Джак Лю: Русия вече усеща натиска от международните санкции

Международните санкции срещу Русия по повод политиката ѝ спрямо Украйна вече оказват натиск върху икономиката ѝ. Това заяви американският финансов министър Джак Лю, като добави, че може да бъдат предприети още действия, ако позицията на Кремъл не се промени.

"Погледнете периода, откакто Русия навлезе в Крим. Има доста значително влошаване на руската икономика, откакто наложихме санкциите. Виждаме го в тяхната фондова борса, виждаме го в техния обменен курс, виждаме го в редица важни икономически показатели", посочи Лю по време на заседание на подкомисията по разпределяне на финансовите средства към Камарата на представителите.

Запитан дали САЩ и европейските съюзници ще приложат санкции към енергийния и банковия сектор на федерацията, министърът посочи, че такива мерки се обсъждат и те могат да бъдат предприети след разпореждане на президента Барак Обама, което упълномощава налагането на санкции.

"Трябва да продължим да поддържаме отворен въпроса за нашите възможности. Готови сме да предприемем още действия, ако политиката на Русия не се промени", заяви още Лю.

С последния трети етап от санкциите САЩ и Европа наложиха ограничения върху пътуванията и замразяване на активи на 54 души от обкръжението на руския президент Владимир Путин. Освен това Щатите се прицелиха и в 17 руски компании, докато ЕС планира да добави нови имена към своя забранителен списък с физически лица.

Мнението на Джак Лю съвпада с позицията на голям брой от пазарните наблюдатели. Според експертите санкциите и рискът от повишаване на напрежението в Украйна вече са се отразили негативно на руската икономика. Слабият ѝ растеж през 2013 г. вероятно ще премине в рецесия по-късно през тази година, след като инвеститорите разпродават руски активи, изпращайки рублата надолу, а инфлацията – нагоре.

Износът на енергия и стоки за широко потребление обаче, които представляват основния двигател на руската икономика, остават незасегнати, а финансовите санкции се ограничават до тясна група от компании.

Анализаторите са на мнение, че единствено по-мащабни санкции, насочени към ключови за бизнеса сектори, ще имат реален ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
pardon - про американски ориентирани са инвестора и ако обичате направете човек да може да си едитне коментара, не да се пише x 100 пъти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
Оп ето да копирам от други източници, че тея инвестора много про западно ориентирани да им се невиди "Еврокомисар Фюле не намира за мъдро в момента да се налагат по-строги санкции на Русия"http://***.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2014/04/30/2291436_evrokomisar_fjule_ne_namira_za_mudro_v_momenta_da_se/?ref=substory
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 11
Dimat
преди 10 години
Тъпоъгълниците от САЩ,НАТО иЕС,се оказват и тотални *** и сега повтарят с икономическите санкции срещу Русия,това,която постигнаха с военния натиск.Трупаха бази около русия,дрънкаха оръжия край границите,проведоха и "цветни " революции и Русия си траеше.Докато при кандидатстването им да "освободят" Сирия от законното им правителство им се озъбиха и с военни средства(две израелски ракети ,кой знае защо полетяха в друга посока,а не натам,накъдето бяха насочени и цопнаха в морето).Върхът на военното безсилие пък беше с "ослепелия и оглушал" ескадрен миноносец в Черно море,съоръжен със супермодерната система за противоракетна отбрана "Иджис".След като напълниха военните си ***,заблеяха друга песен и решиха,че може да воюват икономически...докато и там руснаците не им покажат нещо.Просто,изчакват още малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 9
0pk
преди 10 години
Ама тези санкции не бяха ли срещу Путин и обкръжението му или вече касаят целия народ? :]Щото тоз не е Горбачов, нито Елцин. Като нищо ще вдигне бомбардировачите да отговори на санкциите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 6
nobel
преди 10 години
Е да, "разходите за отбрана" са сериозен аргумент. Защото какъв ли ужас би настъпил в средите на харчещите парите за отбрана, ако вземе та се окаже, че вече няма враг. Ако няма враг, то той трябва да бъде измислен. А ако не може да бъде измислен - значи трябва да бъде създаден. Хубаво е също така врагът по възможност да е силен. Защото силният враг създава и повече "разходи за отбрана".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Сега сметни 2% от 12 трлн. евро БВП на ЕС и си представи какви суми ще потекат към някои американски компании, склонни да спонсорират партийния живот в САЩ.Можеш да поразсъждаваш и каква би била съдбата на НАТО след безславното измъкване от авантюрата в Афхганистан, ако не беше тази "агресивна и заплашваща западните ценности Русия"! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Това отговаря ли на въпроса ти:"Кризата в Украйна ни призовава обратно към тази роля, за която първоначално е създаден Алиансът, каза шефът на американската дипломация и добави: Това е защитата на територията на Алианса и укрепване на трансатлантическата сигурност.В този контекст Кери обозначи три основни задачи. Първата от тях е да се постигне реално увеличение на националните бюджети за отбрана на съюзниците на САЩ в НАТО. Ясно е, че не всички съюзници на НАТО изпълняват нормативите на НАТО за 2% от БВП в момента или дори за следващата година, каза той. Но съюзниците, намиращи се под това ниво, е време поемат ангажимент за увеличение на разходите за отбрана за следващите пет години. Това трябва да бъде обща задача пред Алианса, подчерта американският държавен секретар."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 12
nobel
преди 10 години
Аз единствено само едно не разбрах - срещу кого са насочени санкциите. Някакъв странен глас ми нашепва, че вследствие на така предприетите санкции заплатата на Владимир Владимирович не е намаляла с нито един цент. Предполагам, че същото се отнася и за останалите руски депутати, политици и държавни служители. Някой ден може и това да се случи, но ще бъде след столетия. Вече 50 години санкциите срещу скромна държавица като Куба нямат кой знае какъв ефект. Какво очакваме да се случи вследствие на санкциите срещу Русия? Може би очакваме за 2 месеца икономиката да се срути, руснаците да се вдигнат на бунт, бунтовниците да вземат властта и да поискат незабавно пълноправно членство в евросъюза и НАТО и влизане в еврозоната? Ако това е целта на санкциите, то аз съм против санкциите. Ако е някаква друга - моля ви кажете ми я, защото аз съм *** и не разбирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 13
robert
преди 10 години
От къде го изкараха този мушморок.Знаели къде е на картата Украйна въобще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 14
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
Тоя младеж така като ги говори тия неща, дали си вярва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още