fallback

САЩ и Китай с нови взаимни атаки на икономическия фронт

Основният конфликт е свързан с наложените от Пекин ограничения върху износа на редкоземни елементи

14:17 | 11.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай, се атакуваха двустранно посредством неотдавнашни спорни решения на Световната търговска организация (СТО), съобщава WBP Online.

Опасенията на Вашингтон са свързани с необходимостта от корекция на някои правни технически подробности в последното решение на организацията за износа на Китай. В края на март СТО постанови, че ограниченията, наложени от Пекин върху експорта на редкоземни елементи, както и на волфрам и молибден, са несъвместими с поетите от китайските власти международни ангажименти.

Редкоземните елементи са основни компоненти в дейността на предприятия от широк кръг отрасли на европейската и американската промишленост.

В съответствие с предходното си решение относно други суровини, СТО установи, че експортните мита и квоти на Китай са нарушават ангажиментите на азиатската страна в рамките на СТО и не са обосновани от съображения за опазване на околната среда и природните ресурси.

Въпреки че САЩ, заедно с Европейския съюз и Япония, вече спечелиха делото, сегашната жалбата е насочена към правните задължения на решението. Според последните новини от СТО американските опасения не би трябвало да се разглеждат, ако не е имало жалба и от страна на Китай. Пекин все още не е обжалвал решението, но все още има време да го направи до края на май.

Същевременно в отделна жалба Китай нападна решението на СТО по отношение на американските мита върху китайските слънчеви панели. Въпреки че Пекин частично спечели делото, китайските власти останаха без аргументи срещу американските закони, насочени към нелоялните търговски субсидии.

Китай поиска консултации по въпроса през декември миналата година, заявявайки, че САЩ са използвали съмнителни методики в противоречие с правилата на СТО.

Още за Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още