fallback

Tехнологичният сектор повлече Wall Street*

Nasdaq Composite потъна с близо 3%, като акциите на нито една компания от състава на индекса не поскъпнаха, книжата на Google певтиняха с близо 5 на сто

23:35 | 04.04.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Оптимизмът в първите часове на търговията на Wall Street се зaдържа само няколко часа. Индексите поеха нагоре след данните за пазара на труда в САЩ, но след това се върнаха на червена територия.

По-малко от час и половина преди края на последната сесия за седмицата борсовите измерители потънаха дълбоко. Причината – срив в цените на акциите на технологичните компании. В крайна сметка американските акции изпратиха първата седмица от април с резки понижения.

Технологичният индекс Nasdaq Composite бе близо да отчете най-лошото си дневно представяне от началото на годината, след като акциите на всички компании в състава му поевтиняха. Dow Jones и S&P 500 приключиха сесията далеч от рекордните си стойности, отчетени в самото начало на петъчната търговия.

Nasdaq потъна с 2,60%, или със 110 пункта, до 4 127,73 пункта. По този начин индексът изостана с 5% от 14-годишния си връх от 4 371 пункта, достигнати на 6 март.

Индексът на сините чипове Dow Jones се смъкна с 0,96%, или с почти 160 пункта, до 16 412,77 пункта. Visa, Microsoft и American Exspress се оказаха най-големите губещи сред 30-те негови компонента. Само 4 компании излязоха на плюс.

Положението за компаниите в широкия индекс S&P 500 се влоши сериозно – книжата на 404 компании поевтиняха, докато само 95 увеличиха капитализацията си. Само една компания остана без промяна.

Технологичните компании поведоха губещите, а комуналните дружества се представиха прилично. Така индексът S&P 500 изтри 1,25 на сто от стойността си до 1 865,09 пункта.

„Ефектът при технологичните компании се пренесе и върху останалите на пазара“, коментира за CNBC главният пазарен стратег в Wunderlich Securities Арт Хоугън. „Водещите акции в сектора отслабнаха през седмицата, но явно днес бе пиковият момент. Стойности на S&P 500 oт 1 875 пункта ще бъдат критични. Ако индикаторът затвори под това ниво, то това ще бъде нивото на съпротива за анализаторите.“

През март икономиката на САЩ e добавила по-малък брой нови работни места извън селскостопанския сектор в сравнение с прогнозите. Става дума за 192 000 нови позиции през миналия месец в сравнение с очакванията за ръст от 200 000.

„Данните за работните места малко или много бяха в унисон с очакванията, но пазарът се покачваше четири поредни дни“, заяви от своя страна пазарният стратeг в Stifel Nicolaus Елиът Спар.

Следващата седмица започва сезонът на отчетите в САЩ. Очакванията са, че печалбите на компаниите от състава на S&P 500 ще нараснат само с 1,2% на годишна база. Анкетираните от Ройтерс анализатори прогнозират, че приходите ще скочат с 2,7 на сто. Alcoa, JPMorgan Chase и Wells Fargo откриват сезона следващата седмица.

Книжата на интернет търсачката Google изгубиха почти 5% от стойността си до около 545 долара за брой.

Акциите на производителя на електромобили Tesla поевтиняха с 5,85% до 212,23 долара за брой.

Капитализацията на Netflix се смъкна с 4,9% до 337,31 долара за акция.

Ценните книги на Amazon.com поевтиняха с 3,2% до 323 долара.

Технологичният гигант Apple сви стойността на акциите си с 1,29% до 532 долара.

* Информацията е допълнена след приключването на борсовата сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още