fallback

Dow Jones затвори без изменение

Търговията на Wall Street бе волатилна в навечерието на данните за заетостта в САЩ

23:15 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции запазиха нивата си при волатилна търговия на фона на достигнатите нови върхове напоследък при Dow Jones и S&P 500 и преди очакваните утре с повишено внимание данни за заетостта в САЩ, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones остана без промяна на ниво от 16 572 пункта, а индексът на големите фирми S&P 500 отстъпи с 0,1% до 1 889 пункта. Технологично ориентираният Nasdaq се понижи с 0,9% до 4 238 пункта.

„S&P 500 е на рекордни нива, но в рамките на индекса имаме 10 сектора, които отчитат различни повишения от началото на годината, което е много здравословно“, коментира Арт Хоугън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

„Нещо ще донесе неминуема корекция на пазара“, пък смята Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial. „С изчерпването на монетарните стимули на Фед пазарът ще се фокусира върху фундамента.“

Икономическите новини от деня показаха, че през миналата седмица повече безработни са подали молби за помощи. Броят им е нараснал с 16 000 до сезонно изгладените 326 000. Анкетираните от Ройтерс анализатори прогнозираха ръст до 317 000 молби.

Същевременно активността в сектора на услугите се е ускорила през март. PMI индексът в сектора се е покачил до 53,1 пункта през март. Това се оказа по-малко от очакванията на експертите за покачване до 53,5 пункта, но и повече от февруарските 51,6 пункта.

„Някои компоненти на индекса показаха, че влиянието на лошото време върху данните започва да отслабва. Компонентите за заетостта и новите поръчки сигнализират, че се движим нагоре и че данните за заетостта ще бъдат в очаквания диапазон“, коментира Кросби. Правителственитеданни за заетостта извън селскостопанския сектор ще бъдат оповестени утре. Икономистите, запитани от Ройтерс, очакват нетно месечно увеличение на работните места със 197 хил. през март. През февруари бяха създадени 175 хил. нови работни места, което надхвърли очакванията.

Данните от днес показаха още, че американският търговски дефицит през февруари неочаквано е нараснал със 7,7% до 42,3 млрд. долара. Запитаните от Ройтерс икономисти предричаха дефицитът да спадне до 38,5 млрд. долара. Износът пък е спаднал до най-ниското си ниво за последните пет месеца - знак, че икономическият растеж през първото тримесечие може би ще се забави. Акциите на Anadarko Petroleum скочиха с 15%, след като компанията за добив на петрол и газ, и нейното поделение Kerr-McGee, постигнаха споразумение, разрешаващо екологичните претенции, произтичащи от банкрута на производителя на бои Tronox през 2009 г.

Kнижата на JPMorgan се повишиха с 0,3%. Руският министър на икономиката Алексей Улюкаев сподели, че банката няма да понесе санкции, след като отказа да обработи плащания на руското посолство в Казахстан

Пазарната капитализация на Barnes & Noble се срина с 14%, след като Liberty Media обяви, че е продала почти целия си дял във веригата книжарници. Акциите на производителя на електрически автомобили Tesla сe понижиха с 2,1%. Компанията ще обжалва решението на щата Ню Джърси, което забранява продажбата на автомобили директно на клиентите. Книжата на Citigroup отстъпиха с 1,2%, след като вестник New York Times съобщи, че американските власти са започнали разследване на измамата в подразделението на банката в Мексико на стойност 400 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още