fallback

Преди речта на Йелън Wall Street излиза на плюс*

Инвеститорите са в очакване на сезона на отчетите за първото тримесечие, твърди пазарен стратег

18:28 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател

В последния борсов ден на месеца и тримесечието Wall Street отвори с минимални ръстове. Макар и неясните надежди за стартирането на мерки за стимулиране на икономиката в Китай и Европа продължават да съществуват и в понеделник и добавят малко оптимизъм към борсите.

Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с 0,7 на сто до 16 437 пункта, по-широкият индекс S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite скачат с 0,7 и 0,8 на сто. Макар че сегашната тенденция на пазара не може да се сравнява с тази от миналата година, индексите са поне в близост до своите рекордни нива, пише Wall Street Journal.

„Инвеститорите са в очакване на сезона на отчетите за първото тримесечие. Затова в момента не се очаква рали. Има известна уязвимост към неуспехите", казва пазарният стратег Уейн Кауфман от Rockwell Securities в опит да улови настроението. Но в допълнение към предстоящите отчети участниците на пазара залагат и на икономическото възстановяване в САЩ - в петък официалният доклад за заетостта може да предостави допълнителни улики за това.

Но за някои намеци за стимулирането на икономиката инвеститорите не трябва да изчакват края на седмицата. В хода на сесията ще излезе ключовият индекс за мениджърки покупки от района на Чикаго за март. В допълнение, президент на Фед Джанет Йелън е да си кажете думата. С напрежение инвеститорите очакват днес и речта на президента на Фед Джанет Йелън. От нея търговците очакват препратки към по-нататъшното развитие на лихвените проценти в САЩ.

Борсовите участници сякаш не се вълнуваха вече толкова много около случващото се в Украйна. През уикенда се проведе среща между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров в Париж, но двете страни не постигнаха никакъв напредък.

По отношение на индивидуалните стойности, акциите на компанията-майки на Opel - General Motors се обезценяват с около един процент. Автомобилният производител е под натиск заради акция за връщане в сервизите на няколко милиона автомобили поради технически проблеми, свързани с няколко фатални изхода.

Сред губещите са и книжата на Prana Biotechnology със срив от почти 70 на сто. Биотехнологичната компания претърпя неуспех едно лекарство, което бе в експериментална фаза.

Търсени за сметка на това бяха акциите на Johnson & Johnson, които отчитат ръст от 0,8 на сто. Компанията за фармацевтични и потребителски стоки продава своята диагностична дейност за около 4 млрд. долара за финансовия инвеститор Carlyle. Акциите на BIIB Biogen също са търсени и поскъпват с 3,93%. Американската федерална агенция по лекарствата (FDA) е дала разрешение за едно лекарство, в чието развитие е участвала и Biogen. Акциите на Biofuel поскъпват с една трета, след като основният инвеститор Дейвид Айнхорн и неговият фонд Greenlight Capital увеличават участието си в производителя на алтернативни горива и направиха оферта за поглъщане.

*Актуално към 18 часа.

Повече за срещата между Лавров и Кери вижте във видео материала!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още