fallback

Wall Street се ориентира към приключване на тримесечието

Пазарните участници искат да реализират известна печалба, според анализатор

22:23 | 28.03.14 г.

Американските акции приключиха последната за седмицата сесия с минимални повишения, след като инвеститорите заеха позиции за приключване на тримесечието в понеделник, съобщава CNBC.

“В последните два дни на тримесечието хората искат да реализират известна печалба. Пазарът ни казва, че трябва да очакваме повече волатилност днес и в понеделник”, коментира Джей Джей Кинахан, главен стратег в TD Ameritrade.

В края на сесията Dow Jones се повиши с 0,36% до 16 323 пункта, воден от акциите на Microsoft, Exxon Mobil  и Cisco Systems, които поскъпнаха със съответно 2,39%, 1,52% и 1,41%. S&P 500 добави 0,48% до 1 858 пункта, а Nasdaq нарасна с 0,11% до 4 156 пункта.

Днешният оптимизъм беше подхранен от данните за потребителските разходи в САЩ през февруари. Американското министерство на търговията отчете трети пореден месец на ръст на разходите на потребителите, този път с 0,3%, след като през януари потребителските разходи се повишиха с 0,2%.

Данните подкрепиха акциите на компаниите на потребителски стоки, които добавиха 0,8%. Единствено акциите на енергийните компании отбелязаха по-силен ръст от индустриалните групи, представени на Wall Street – 1,24%.

Американците се отърсват от проблемите, които причини екстремно студеното време. Възстановяването на пазара на труда също подкрепя потребителските разходи.

Акциите на Tesla Motors поскъпнаха в днешната сесия, след като регулаторът по безопасността обяви, че е приключил изследването за запалването на няколко автомобила от модела S. Агенцията обаче предупреди, че това, че не е открила дефект, свързан с безопасността, не означава, че такъв не съществува.

От автомобилните компании General Motors също повиши пазарната си оценка, след като обяви, че спира продажбите на модела Chevy Cruze. Производителят не даде обяснение за решението си.

Сред поскъпващите се наредиха акциите на Intel, McDonald's и Boeing Co, които добавиха съответно 1,22%, 1,12% и 1,01%. Загуби записаха Facebook, Apple, Amgen, Amazon, Baidu и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още