fallback

ЕС в готовност да санкционира по-сериозно Русия заради Крим

На срещата на върха между ЕС и САЩ се очаква и напредък по отношение на споразумението за свободна търговия

10:39 | 26.03.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Украйна и споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС ще бъдат във фокуса на вниманието между двете страни на предвидената за днес среща на върха. Американският президент Барак Обама вече пристигна в Брюксел.

Реформата в дейността на тайните служби в САЩ и намаляването на енергийната зависимост на Стария континент от Русия са сред другите ключови теми, които се очаква да бъдат дискутирани. В навечерието на разговорите председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу вече обяви, че ЕС е готов да наложи икономически санкции на Москва.

„Страните от ЕС се надяват, че необходимост от налагането на икономически санкции срещу Русия няма да възникне, но ако се наложи, те са готови да отстояват стабилността в Европа“, заяви Барозу. Преди ден Обама нарече Русия „регионална сила, която заплашва съседа си не заради своята сила, а заради слабостта си“. Подобно на Брюксел Вашингтон заплашва Москва с тежки и най-вече енергийни санкции. В момента търговията между ЕС и САЩ се равнява на около 3 млрд. долара в стоки и услуги ежедневно. По този начин ше бъде създаден свободен пазар на 800 млн. души, които ще могат да правят бизнес свободно.

Събарянето на търговските бариери се очаква да донесе на повече от 800 млн. души и от двете страни на Атлантическия океан по-голям просперитет и растеж. При това не става дума само за отпадане на митата при внос, но също така и създаването на единни стандарти за продуктите, като например автомобили.

Размерите са гигантски, като приблизително 31% от световната търговия се падат на САЩ и ЕС, както и около половината от глобалното икономическо производство. 

Някои критици обаче смятат, че всичко това ще е от полза само на мултинационалните корпорации и ще доведе до занижаване на стандартите за работа и загуба на работни места в средния и дребния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още