fallback

Фед – балансирай това

Как ще повлияе скъпият долар върху глобалната икономика?

18:45 | 20.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За добро или не дотам, пазарните настроения отново се спуснаха по течението на извиращата от Федералния резерв на САЩ река. Последните новини от американската централна банкова институция бяха достатъчно красноречиви – Фед ще прави промени.

Всичко се завъртя около методологията, около която банката ще гради бъдещите си монетарни кореции. Фокусът се насочи върху отказа от целевото ниво на безработица от 6,5%, което вече няма да бъде ориентир за перспективите за основните лихвени ставки. При определянето на това колко дълго може да се поддържат лихвите ниски институцията ще оценява напредъка по изпълнението на целите за заетостта и инфлацията, както и условията на пазара на труда.

Освен всичко от Фед потвърдиха и намеренията си да свиват стимулите "с умерени темпове" до пълното ликвидиране на програмата за количествени улеснения. Ход, който едва ли някой пазарен наблюдател вече не бе уловил като тенденция.

Какво все пак означават промените в монетарната политика на Фед?

Казано с две думи – скъп долар. Оттук нататък обаче следва интересното. Как влияе скъпият долар на глобалната икономика? Разсъжденията в тази насока могат да завият в разнообразни посоки, но в основата може би трябва да се постави това какво влияние ще има паричното средство с висока покупателна стойност върху американската икономика.

Основният бенефициент в подобна ситуация би бил щатският бизнес. Скъпият долар е равносилен на отслабване на влиянието на паричните средства в голяма част от развиващия се свят. По-евтините местни активи ще действат като магнит за американските предприемачи, които ще влагат голяма част от наличния си свободен капитал с цел постигане на висока възвръщаемост, дори и това да включва разширяването на доверието към по-високорискови активи.

От другата страна Федералният резерв е напът да постави и началото на нов прочит на глобалната икономическа ситуация. В последните години основният лайтмотив на централните банкери е печатането на пари и пускането им в икономиката – с други думи желанието за евтини валути. Паричните средства с по-слаба покупателна стойност, постигната по изкуствен път, несъмнено имат и своите позитиви, свързани с по-конкурентния износ. В дългосрочен план обаче те са бич за развитието на всяка страна, особено що се касае до държавите, които внасят отвън енергийни си ресурси.

В този ред на мисли, макар и със значително разширен баланс, Фед може да даде началото на равновесието в световната икономическа конюнктура. Равновесие, което се позагуби в последните години на фона на печатането на пари без покритие. Равновесие, което обаче е необходимо за дългосрочното устойчиво развитие на пазарите, а оттам и на целия икономически механизъм.

Какво влияние ще има Фед върху глобалната икономика? Кой ще понесе негативите от политиката на американската централна банка? Повече по темата може да научите от разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още