fallback

Фед разклати увереността на Wall Street

Инвеститорите се опасяват, че лихвите в САЩ ще тръгнат нагоре по-рано от очакваното

22:24 | 19.03.14 г. 6

Американските акции приключиха сесията с понижения заради опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще вдигне по-рано от очакваното лихвите, предава Bloomberg.

На първата и пресконференция като председател на Фед Джанет Йелън посочи, че американската централна банка ще изчака “известен период от време” преди да повиши лихвите. По думите и този период ще е около 6 месеца.

С темповете, с които Фед свива програмата си за изкупуване на облигации, очакванията са програмата да бъде оттеглена през есента. Това означава, че основната лихва в САЩ може да бъде повишена още през пролетта на 2015 г., отбелязва MarketWatch.

“Темповете, с които се затяга паричната политика на Фед, са малко по-бързи, отколкото се очакваше. Затова е и тази пазарна реакция”, коментира Джон Конъли от LPL Financial Corp.

“Напомнянето, че Фед може би ще повиши лихвите, привлече вниманието на инвеститорите. Все още имаме да извървим дълъг път и няма никакви знаци за инфлацията”, допълва анализаторът.

В края на сесията на Wall Street Dow Jones се понижи с 0,7% до 16 222 пункта, като най-сериозен натиск му оказаха акциите на Walt Disney Co, Boeing Co и General Electric Co, които поевтиняха със съответно 1,79%, 1,45% и 1,44%.

S&P 500 се понижи с 0,6% до 1 861 пункта, а Nasdaq – с 0,58% до 4 308 пункта.

Според политиците основната лихва в САЩ може да достигне 1% до края на 2015 г. и 2,25% година по-късно, което е по-високо ниво спрямо първоначалните прогнози.

“Пазарът е ужасен от повишаването на лихвите и всеки намек, че това ще се случи по-рано от очакваното оказва натиск”, коментира пред CNBC Дан Стечич от Athena Advisor Services. “В крайна сметка обаче това е добре за пазарите, тъй като означава, че икономиката  се справя добре”, допълва той.

Сред поскъпващите позиции в днешната сесия се откроиха акциите на First Solar. Компанията прогнозира, че приходите през 2015 г. ще надвишат очакванията. Отделно и First Solar, и General Electric съобщиха, че разработват по-ефективна от гледна точка на разходите фотоволтаична централа.

На икономическия фронт днес стана ясно, че дефицитът по текущата сметка на САЩ се е свил до 81,1 млрд. долара  през последното тримесечие на миналата година. Това е 14-годишно дъно на фона на рекордно високия износ, сочат данните на американското търговско министерство.

Сред губещите позиции в днешната сесия се наредиха още акциите на FedEx Corp., Caterpillar Inc, Cisco Systems Inc Exxon Mobil Corp и други. Сред печелившите се наредиха акциите на Goldman Sachs Group Inc, Intel Corp, JPMorgan Chase and Co, United Technologies Corp и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още