fallback

Инфлацията в САЩ се е забавила до 1,1% на годишна база през февруари

Това е най-ниското равнище от октомври, но то едва ли ще разубеди Фед да продължи със свиването на стимулите

15:09 | 18.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Потребителските цени в САЩ са се повишили с 0,1% през февруари, в унисон с очакванията, след подобен ръст през януари. Спадът в цените на бензина е компенсирал увеличението при храните. На годишна база потребителскатa инфлация през февруари се забавя до 1,1% (най-ниската от октомври) от 1,6% през януари.

Основната инфлация (без енергията и храните) през февруари е 0,1% за трети преден месец. На годишна база повишението на цените е 1,6%, колкото бе и за януари.

Липсата на инфлационен натиск обаче едва ли ще разубеди Федералния резерв да свие ще монетарните си стимули, пише Ройтерс. Централната банка ще вземе решение утре, в края на двудневната си среща. Потребителската инфлация в САЩ е под целта на Фед от 2% годишно, което сочи, че лихвите ще останат на рекордно ниското си ниво близо до нулата.

С ускоряването на заетостта и индустриалното производство и засилването на потребителските разходи икономистите очакват Фед да свие с още 10 млрд. долара (от 65 млрд. понастоящем) сумата, която влива всеки месец в икономиката.

Половината от потребителската инфлация през февруари се дължи на цените на храните, които са нараснали с 0,4% - най-големият ръст от септември 2011 г. По-големи повишения е имало в цената на месото, рибата, птиците, яйцата, зеленчуците и плодовете. Цената на бензина се е понижила за втори пореден месец, компенсирайки резкия ръст при горивото за отопление и природния газ.

С най-голям принос към основната потребителска инфлация пък са разходите за подслон, които са се повишили с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още