fallback

Индексите на Wall Street посрещат седмицата с повишения*

Оптимизмът на инвеститорите идва на фона на положителните данни за индустриалното производство в САЩ, новините за референдума в Крим и санкциите за Русия

18:05 | 17.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С повишения посрещат седмицата американските акции. Dow Jones се събужда след петте поредни понижения, след като вотът в Крим премина без насилие и на фона на оптимистичните данни за индустриалното производство в САЩ, пише CNBC.

Dow Jones Industrial Average прибавя 0,91% до 16 211,57 пункта. Широкият индекс S&P 500 е нагоре с 0,78% до 1 855,54 пункта. Технологичният индикатор Nasdaq Composite се повишава с 0,87% до 4 282,34 пункта.

Президентът на САЩ Барак Обама наложи санкции на руски длъжностни лица, след като в неделя населението на Крим реши да се отдели от Украйна, за да се присъедини към Русия. Решението на американския държавен глава идва, след като по-рано външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) се споразумяха да наложат санкции, включително забрани за пътуване и замразяване на авоари, на 21 длъжностни лица от Русия и Украйна.

Индустриалната продукция в САЩ през февруари е нараснала с 0,6% спрямо засегнатия от лошото време януари - най-бързият темп от шест месеца, съобщи Федералният резерв. Икономисти, запитани от MarketWach, очакваха ръст от 0,2%. На годишна база растежът е 2,8%. Спадът през януари бе ревизиран от 0,3% на 0,2%, макар че имаше корекция и на данните за ноември и декември.

Акциите запазиха повишенията, след като месечният измерител на доверието сред строителите на жилища нарасна с 1 пункт до 47 пункта през март. Показателят обаче е под границата от 50 пункта, която разделя позитивните от негативните очаквания в допитването, проведено от Националната асоциация на строителите на жилища в САЩ (National Association of Home Builders).

Пазарните участници очакват и редовната среща на централните банкери на Фед. Заседанието започва утре, като очакванията са, че централната банка ще продължи досегашния курс на паричната си политика.

„Свикнахме на пазарите, които са готови да поставят оценка и при най-лошия сценарий“, коментира за CNBC главният пазарен стратег в Wunderlich Securities Арт Хоугън относно вероятността за военен конфликт след референдума през уикенда. „По всичко личи, че пазарът, който се движеше надолу в пет поредни дни миналата седмица, ще опита да навакса.“

United Technologies повежда печелившите сред компонентите на Dow Jones. Към момента всички 30 емисии в състава на индекса на зелена територия. Книжата на компанията поскъпват с 1,59%% до 114,39 долара.

Hertz Global Holdings прибавя 5,29% към капитализацияти до 27,35 долара за акция, след като Financial Times съобщи, позовавайки се на лица, запознати със случващото се, че компанията, отдаваща автомобили под наем, може да продаде бизнеса си за отдаване на оборудване под наем.

На борсата в Ню Йорк фючърсите върху суровия петрол с доставка през април поевтиняват с 0,3% до 98,55 долара за барел. Априлските контракти върху златото поскъпват с 2,5 долара, или с 0,2% до 1 381,50 долара за тройунция.

Доларът поевтинява спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, докато доходността по 10-годишните държавни облигации прибави един пункт до 2,666%.

* Информацията е актуална към 17:50 часа българско време.

Повече за ситуацията около Крим вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още