fallback

Върви се към възстановяване на помощите за трайно безработните в САЩ

Група сенатори се споразумяха за удължаване на помощите за трайно безработните с още 5 месеца

10:18 | 14.03.14 г.

Група сенатори – петима демократи и петима републиканци, постигнаха двустранно споразумение за възобновяване на дългосрочните обезщетения при безработица за над 2 млн. американци, предава Ройтерс.

Мярката ще позволи удължаване на срока за получаване на помощи с пет месеца. Тя ще се задейства със задна дата – от декември, когато започна да изтича правото да получават помощи на американците без работа в продължение на поне 6 месеца.

Сенаторите са убедени, че ще получат достатъчно гласове, за да приемат мярката. После тя трябва да получи одобрението и на Камарата на представителите.

Предвижда се ограничение за дохода на бенефициентите – безработните от домакинства, които в предходната година са имали съвкупен доход над 1 млн. долара, няма да имат право на обезщетение. Данни на данъчните власти сочат, че през 2009 г. 2 300 домакинства с годишни доходи над 1 млн. долара, са се възползвали от помощи за безработни.

По-рано републиканците блокираха удължаването на помощите за трайно безработните заради спорове за разходите по програмата и срока ѝ на действие.

Привържениците на мярката твърдят, че тя ще облагодетелства пряко икономиката и потреблението. Средният размер на обезщетението за седмица е около 300 долара.

Удължаването на помощите при безработица ще струва на американския бюджет около 10 млрд. долара.

През февруари работодателите в САЩ създадоха 175 хил. нови работни места, но нивото на безработицата нарасна до 6,7% от 6,6%, тъй като все повече от обезкуражените американци отново излизат на пазара на труда, за да търсят препитание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още