fallback

Инвеститорите подновиха вложенията в ETF

През последните четири седмици притокът на капитали към американските борсово търгувани фондове е компенсирал последния отлив

15:09 | 13.03.14 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите, които се оттеглиха от пазарите на акции по-рано през годината се връщат обратно, съобщава Bloomberg.

През последните четири седмици над 41 млрд. долара са се влели в американски борсово търгувани фондове (ETF), компенсирайки отлива, който достигна 40,2 млрд. долара през миналия месец.

Индексът MSCI All-Country World се е повишил с 5,8% от дъното, което достигна на 4 февруари, когато сътресенията на развиващите се пазари предизвикаха спекулации, че глобалното икономическо възстановяване може да се забави.

Завръщането на капиталите към акциите е последният знак за доверие в 5-годишния бичи пазар, който набра скорост на фона на 11 поредни тримесечия на ръст на щатския БВП.

Индексът на MSCI достигна най-високото си ниво от 2007 г. насам, след като инвеститорите отдадоха на лошото време данните за продажбите на дребно в САЩ и тези за жилищния пазар, които не оправдаха очакванията. Същевременно световните лидери се ангажираха да запазят гъвкавата парична политика в подкрепа на растежа.

„Свиващите се тегления показват, че инвеститорите възвръщат доверието си, че глобалната икономика ще продължи да се възстановява“, коментира Джоузеф Куинлан, главен пазарен стратег в US Trust, която управлява активи за 330 млрд. долара. „Американската икономика тегли със себе си и други стопанства.“

През март в ETF за глобални акции са вложени 15,3 млрд. евро. Инвеститорите бяха изтеглили 15 млрд. долара през януари, като индексът MSCI All-Country World бе спаднал с 5,8% до 4 февруари, след като Аржентина неочаквано девалвира песото, Турция удвои лихвите, а промишленото производство в Китай се забави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още