fallback

Wall Street с минимални ръстове в петък

Данните за заетостта в САЩ и ситуацията в Украйна бяха във фокуса на инвеститорите

23:10 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции се колебаеха в петъчната сесия, като индексите приключиха с леки повишения на фона на противопоставянето в Украйна и по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ, които показаха, че тежката зима вероятно е била виновна за лошите икономически данни напоследък, предава CNBC. Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се покачи с 0,2% до 16 452 пункта, а широкият S&P 500 прибави 0,1% до 1 878 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq спадна с 0,4% до 4 336 пункта. През февруари в САЩ са били създадени 175 хил. работни места. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за 149 хил. работни места. Месец по-рано разкритите позиции са били 129 хиляди. Въпреки повечето нови работни места обаче нивото на безработица се е увеличило до 6,7 на сто.

"Пазарът на труда е в добра форма, но нямаше голяма пазарна реакция, защото данните общо взето бяха очаквани. През последните месеци облигационният пазар реагира така, като че ли икономиката е слаба, като доходността се понижи, но сега пазарът отчита, че това се е дължало на лошото време“, коментира Кейт Уорн, пазарен стратег в Edward Jones.

"Фактът, че е петък натежа на пазара. Не беше изненадващо някои пазарни участници да осребрят печалби след добрия ръст през последните седмици, но и на фона на ситуацията в Украйна", посочва Джей Джей Кинахън, главен стратег в TD Ameritrade.

"Пазарът е уязвим на всякакви лоши новини. Разпродажбите бяха усилени от новината, че Газпром заплаши да спре газа за Украйна", изтъква Елиът Спар, пазарен стратег в Stifel, Nicolaus & Co. Липсва напредък и на дипломатическия фронт, след като след едночасов разговор днес между Путин и Обама руският президент заяви, че Москва и Вашингтон са все още далеч от разбирателство относно ситуацията в Украйна. Други икономичеси данни от деня показаха, че търговският дефицит на САЩ е нараснал леко през януари. И вносът, и износът са се повишили с по 0,6% спрямо декември. Доларът поскъпна, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се понижи с 0,01 процентни пункта до 2,79%. Априлските фючърси върху американския петрол се покачиха с 1% до 102,58 долара за барел, докато тези върху златото спаднаха с 1% до 1 338 долара за трой унция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още