fallback

S&P 500 достигна нов рекорд

Спадът на молбите за обезщетения при безработица в САЩ обнадежди пазарните участници

23:25 | 06.03.14 г. 9

Предимно с ръстове приключи сесията за американските акции. Standard & Poor’s 500 отбеляза нов рекорд, след като данните на американското министерство на труда показаха, че през миналата седмица значително по-малко американци, отколкото се очакваше, са подали молби за помощи при безработица.

Подадените молби са намалели с 26 хил. до 323 хил. – най-ниското ниво от края на ноември.

В края на сесията Dow Jones се повиши с 0,38% до 16 422 пункта, воден от акциите на American Express Co, Caterpillar, JPMorgan Chase и General Electric, които поскъпнаха със съответно 1,5%, 1,28%, 1,27% и 1,12%.

S&P 500 добави 0,17% до 1 877 пункта, а Nasdaq се понижи с 0,14% до 4 352 пункта.

Сред губещите позиции се наредиха акциите на Amgen, които изтриха 1,58%, на Citrix Systems, които поевтиняха с 2,29%, на Faccebook, които изгубиха малко над процент, на Green Mountain Cofee Roasters, което поевтиняха с над 3 на сто, и други.

Yum! Brands Inc. също се нареди сред печелившите позиции. Акциите на компанията поскъпнаха с над 3 на сто, след  като Robert W. Baird & Co. повиши рейтинга на групата, съобщава Bloomberg.

Акциите на Pixelworks Inc. се изстреляха със 79%, след като от документацията, подадена към регулаторните органи, стана ясно, че продажбите към Apple сформират над 10 на сто от годишните приходи на производителя на полупроводници.

Пазарната оценка на Costco Wholesale Corp. обаче се понижи с 2,6%, след като компанията отчете печалба, която се размина с прогнозите на анализаторите.

Акциите на Staples Inc. поевтиняха с над 15 на сто, след като веригата обяви, че затваря 12% от магазините в Северна Америка.

“Смятам, че пазарът на труда е в сравнително добра форма. Утре ще бъдат публикувани добри данни за новите работни места. Дали ще отговорят на очакванията – това не мога да кажа”, коментира за CNBC Пол Нолти от Kingsview Asset Management в Чикаго.

Акциите удържаха ръстовете и след изказването на президента на САЩ Барак Обама, че предложеният референдум в Крим нарушава международното право. Той призова Конгреса да подкрепи Международния валутен фонд и да се повиши финансовият капацитет, предназначен за кредитиране на Украйна. Обама посочи също така, че САЩ и съюзниците им ще продължат да засилват натиска върху Русия, за да я принудят да заработи с украинското правителство.

Днес Европейската централна банка запази рекордно ниската си основна лихва, но повиши очакванията си за икономическия растеж на еврозоната до 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още