fallback

Глобалните разпродажби заради Украйна обхванаха и борсите в САЩ

Търговците продават активите и отново намериха убежище за своите инвестиции в лицето на златото

23:10 | 03.03.14 г. 10

Основните индекси на американските фондови пазари приключиха сесията на червено след като търговците предприеха мащабни разпродажби в търсене на сигурно убежище за своите инвестиции.

Разбира се, за пореден път го откриха в лицето на златото. Ценният метал поскъпна с повече от 2% и тройунция с доставка през април се търгуваше за 1 350,30 долара.

Опасенията са, че военното присъствие на Русия в Украйна може да прерасне в по-широк конфликт, пише Bloomberg. Така инвеститорите не обърнаха внимание на данните за по-висок от очакваното ръст на потреблението в САЩ, както и на ръста на промишлеността.

САЩ обмисля икономически и дипломатически стъпки, за да изолира Русия, ако тя продължи своята интервенция в Украйна, обяви президентът Барак Обама преди срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Американският президент обаче не уточни какви точно мерки смята да предприеме.

Ситуацията в Украйна предизвика спад на фондовите пазари по света. Борсата в Москва отбеляза най-големия си спад за последните пет години, а понижението за европейския Stoxx Europe 600 е най-рязкото от края на януари.

В първата сесия за март всички позитиви от февруари в САЩ вече са изтрити. Само преди два дни S&P 500 затвори сесията с месечен ръст от 4,3% и рекордна стойност от 1 859,45 пункта. Днес обаче настроенията са променени и индексът завършва с понижение в рамките на 0,8% и стойност от 1 845,43  пункта.

Технологичният Nasdaq записа понижение на стойността си от 0,7 на сто до 4 277,3 пункта. За Dow Jones спадът е в рамките на 0,9% до ниво от 16 168,03 пункта.

Сред  губещите днес е банковият сектор в САЩ. Акциите на American Express поевтиняха с 1,5% до цена от 89,87 долара за брой. Пазарната цена на Visa падна с 1,8 на сто. Акциите на картовия оператор се търгуваха за 221,80 долара.

Негативно се разви търговията и за Ford Motor. Акциите на автомобилния производител паднаха с 1,4% до цена от 15,18 долара за брой. В основата на това понижение обаче стоят данните за намалените продажби през февруари – с 6,1%. Пазарните очаквания също бяха за спад, но в рамките на около 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още