fallback

Изказването на Йелън окуражи Wall Street

S&P 500 счупи рекорда, финиширайки на ниво над 1850 пункта

23:21 | 27.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските борси отчетоха стабилен ръст в четвъртък, като широкият индекс S&P 500 нарасна над рекордното си приключване, след като председателят на Федералния резерв Джанет Йелън заяви, че централната банка ще продължи да стеснява своята програма за закупуване на активи, докато разбере каква част от недоброто възстановяване на икономиката се дължи на лошото време.

"Намаленото намаление ще бъде много негативно за пазара. Направихме промяна през декември, като добрата новина отново е добра новина", каза Ранди Фредерик, управляващ директор в Charles Schwab, цитиран от CNBC.

По-широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,5 на сто до 1 854, 34 пункта, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 74,75 пункта, или  0,5 на сто, до 16 273,16 пункта. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се повиши с 26,87 пункта или 0,63% до 4318,93 пункта.

„Йелън каза, че ще обмислят отново забавянето на техния график за постепенно намаляване, ако икономиката се забави", заяви Мат Мали, стратег на iller Tabak & Co. в интервю за Bloomberg. “Тя изглежда е по-склонна да отстъпи от педала на газта, отколкото бе последния път, когато говори пред Конгреса".

Днешен доклад показа, че поръчките за дълготрайни стоки в САЩ са паднали с 1 на сто през януари, по-малко от прогнозираното, което е знак, че производството започва да излиза от предизвиканата от суровата зима криза. На пазара на труда повече американци от очакваното са подали молби за помощи при безработица през миналата седмица, което е признак, че пазарът на труда се подобрява на пресекулки.

Борсите в Европа отчетоха спадове, след като Русия обяви, че е започнала военни учения близо до Кримската границата. Въоръжени лица са окупирали регионалния парламент на Крим и са издигнали руското знаме, докато в столицата законодателите одобриха новия кабинет. 

Инвеститорите се интересуваха преди всичко от акциите на търговските компании. Книжата на  J.C. Penney скочиха с 23 на сто, след като компанията обяви, че очаква по-високи приходи и по-добър марж за текущата фискална година. Акциите на Best Buy поскъпнаха с 5,2 на сто, като чистата печалба на компанията бе над очакванията на пазара. Капитализацията на Sears се повиши с осем на сто, след като търговският концерн успя да ограничи загубата си през тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още