fallback

Г-20 си постави амбициозни цели за растежа

Групата иска да увеличи брутния си вътрешен продукт с над 2 трлн. долара през следващите 5 години

09:09 | 24.02.14 г.

Групата на 20-те най-силни световни икономики реши да запази гъвкавата парична политика в много от развитите страни и обеща да увеличи брутния си вътрешен продукт с над 2 трлн. долара през следващите 5 години, предаде Bloomberg.

Отдръпването на стимулите ще зависи от перспективите за цените и растежа, посочват в съвместно изявление финансовите министри и централните банкери на държавите от Г-20 след срещата им в Сидни, Австралия.

“Световната икономика все още се сблъсква със слабости в някои области на търсенето, а и растежът е под необходимия, за да се създават достатъчно работни места и да се изпълнят поставените цели”, посочва се още в становището.

“Новата нестабилност на финансовите пазари, високите нива на публичен дълг, продължаващите глобални дисбаланси и уязвимостта на някои икономики подчертават, че важните предизвикателства все още не са решени”, пише още в документа.

На практика обаче се повтаря изявлението на лидерите на Г-20 от срещата им на върха в Санкт Петербург, Русия, през септември миналата година. “Опасенията за развиващите се пазари бяха ясно изразени в изявлението, но няма никакви индикации, че Фед ще направи някаква промяна в политиката си”, коментира пред информационната агенция Шон Калоу, валутен стратег в Westpac Banking в Сидни.

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги коментира, че централните банки не трябва да игнорират влиянието на своите политики, но допълни, че развиващите се пазари сами трябва да се борят със структурните си слабости.

Засилването на развитите икономики и забавянето на растежа в Китай, Индия, Бразилия и други страни обърна тенденцията, която тласкаше глобалния растеж от 2008 г. насам. Международният валутен фонд (МВФ) миналата седмица идентифицира продължителни сътресения на пазарите в развиващите се икономики и дефлацията в еврозоната като потенциални заплахи за глобалната икономика в момента. Очакванията са глобалният икономически растеж да достигне 3,7%, което, ако се реализира, би било най-силното повишение от 2011 г.

“По-нататъшни действия и засилване на международното сътрудничество са необходими за насърчаването на по-стабилно глобално възстановяване – възстановяване, което да насърчава здравословни темпове на създаване на работни места и което да противодейства на реалните и потенциалните рискове”, коментира управляващият директор на МВФ Кристин Лагард.

Г-20 констатира, че се засилват икономиките на САЩ, Великобритания и Япония, продължава “стабилният растеж” в Китай и много от нововъзникващите икономики, както и че се възобновява експанзията в еврозоната. “Въпреки подобрението обаче световната икономика остава далеч от постигането на силен, устойчив и балансиран растеж”, констатират лидерите на 20-те водещи страни.

“Гъвкавите валутни курсове също може да улеснят адаптирането на икономиките”, посочва се още в изявлението на групата.

"Може да се наложи някои икономики да се възстановят фискалните буфери заради ерозията на политическото пространство. Ще продължим да обсъждаме нашите действия и да си сътрудничим”, пише още в документа.

Групата поставя нов акцент върху разходите за инфраструктура – знак, който показва, че лидерите на страните вече “превключват” от мерки за икономии към мерки за стимулиране на растежа, посочва CNN.

Много експерти са скептични за целите за растежа на Г-20, но те получиха одобрението на Световната банка. Бертран Бадре от Световната банка определи хода като “промяна в парадигмата”.

“Мисля, че е фантастично, че световната общност има за цел да сложи растежа в центъра на дневния ред. Противно на спекулациите всички подкрепят това. Това е страхотна промяна в парадигмата”, коментира Бадре пред CNBC.

“Един от най-важните елементи е думата “растеж”. Минаха много години, когато водещият израз беше “строги икономии”, допълва той.

Според Кристин Лагард планът на Г-20 за засилване на растежа “има добър шанс за успех”. “Смятам, че реформите, които бяха идентифицирани, ще успеят да доведат до 2% допълнителен растеж до 2018 г., което ще генерира десетки милиони нови работни места”, посочва тя.

“Красотата на този план е, че той ще разчита основно на вътрешни мерки, които ще облагодетелстват вътрешните пазари”, посочва още Лагард.

Повече от Г-20 вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още