fallback

Wall Street отново се поддаде на коментарите за съкращаване на стимули

Влияние на пазарите оказаха и данните за свитите продажби на съществуващи жилища в САЩ

23:15 | 21.02.14 г.

Борсите отвъд Океана ограничиха ръстовете от началото на деня под влиянието на очаквания за нови ограничения на стимулираща програма на Федералния резерв. Преди седмица председателят на институцията Джанет Йелън коментира, че американската икономика е достатъчно стабилна, за да понесе продължаващо намаление на монетарните стимули.

По-слабите данни за икономическото развитие в последния месец президентът на звеното на ФЕД в Сейнт Луис Джеймс Булард пък отдаде на лошото време, пише Bloomberg.

В същото време продажбите на жилища в САЩ намалява през януари до най-ниското ниво за година назад – продажбите се свиват с малко над 5%. Студената зима, комбинирана с липсата на достатъчно доставки на пазарите, ограничените кредити и намалената достъпност са понижили търсенето, показва статистиката.

Dow Jones загуби минималните 0,2% до ниво от 16 103,3 пункта. От своя страна загубата за S&P 500 достига 0,2% до ниво от 1 836,23 пункта. И двата индекса завършват седмицата със понижение на стойностите, като S&P 500 през всички дни за кратко беше на косъм от рекордната си стойност, но така и не можа да я подобри. 

На 15 януари S&P 500  постигна исторически връх, но оттогава коментарите около стимулиращата програма на ФЕД доведоха до понижение от почти 6% на стойността на индекса. 

За трета поредна седмица Nasdaq завършва с ръст на стойността си. В днешната сесия обаче технологичният индекс завърши на червена територия – макар и с минималния спад от 0,1% до ниво от 4 236,41 пункта.

Сред големите губещи днес е Groupon, чиито акции буквално се сринаха след като компанията прогнозира, че ще бъде на загуба през първото тримесечие на годината. Търговията се извършваше на ниво от около 8 долара за брой или понижение с почти 22%.

Онлайн туристическата агенция Priceline се нареди сред печелившите след като съобщи за ръст на резервациите с 39% през последните три месеца на 2013 година. Акциите на компанията поскъпват с 2,5% до 1 315 долара за брой.

Новината, че G Asset има желание да купи 51% от акциите на Barnes&Noble също направи впечатление на търговците. Акциите на Barnes&Noble за кратко поскъпнаха с почти 6%, но постепенно търговията се нормализира. Към края на търговския ден цената им е почти 18 долара за брой или ръст от половин процент.

Утре в Сидни започва и срещата на финансовите министри от Г-20. Какви са очакванията от нея можете да разберете от коментара на Нейра Чехич, направен специално за телевизия Bulgaria on Air. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още