fallback

Американските акции записаха най-силния седмичен ръст от началото на годината

Пазарът все още смята, че икономиката върви в правилната посока, според анализатор

23:25 | 14.02.14 г.

Американските акции записаха най-силния си седмичен ръст от началото на годината заради по-добрите от очакваното корпоративни отчети и засилващото се доверие в икономиката на най-голямата икономика в света, съобщава Bloomberg.

В края на сесията Dow Jones се повиши с 0,79% до 16 154 пункта, воден от акциите на UnitedHealth Group Inc, Exxon Mobil Corp и Procter & Gamble Co, които поскъпнаха със съответно 3,24%, 2,93% и 2,06%.

S&P 500 нарасна с 0,5% до 1 839 пункта, а Nasdaq добави 0,08% до 4 244 пункта.

Повечето от секторните подиндекси приключиха сесията на позитивна територия, като най-силни ръстове записаха енергийният и потребителският сектори. Акциите на телекомите записаха спадове.

“Мисля, че пазарът все още смята, че икономиката върви в правилната посока”, коментира пред Bloomberg Робърт Павлик, старши пазарен стратег в Banyan Partners LLC.

S&P 500 е нараснал с 5,6% спрямо най-ниската стойност за годината, която достигна на 3 февруари, заради спекулациите, че икономическият растеж е достатъчно силен, за да удържи на затягането на паричната политика на Федералния резерв на САЩ, посочва агенцията.

Американските акции отбелязват втора седмица на ръст, след като новият председател на Фед Джанет Йелън посочи, че икономическият растеж на САЩ се засилва, а пазарът на труда се подобрява. Тя потвърди, че Фед ще запази курса на постепенно затягане на паричната политика и само “значителна промяна в перспективите пред икономиката” би накарала централните банкери да вземат друго решение.

Досега на два пъти ръководството на американската централна банка сви програмата за изкупуване на облигации с по 10 млрд. долара. Очаква се тя да бъде намалявана със същите темпове и да бъде прекратена към края на тази година.

Днес стана ясно, че икономиката на еврозоната e нараснала с 0,3 на сто през последното тримесечие на 2013 г. спрямо предходното, но на годишна база растежът се е забавил до 0,1%. Най-голямата европейска икономика – Германия, записа тримесечен растеж от 0,4% и годишен от също 0,4%.

Същевременно в САЩ индустриалното производство неочаквано се е свило през януари – с 0,8%, но инвеститорите приеха данните спокойно, като ги обясниха с лошото време. Същевременно предварителните оценки за потребителското доверие сочат, че през февруари то е останало без промяна при очакван спад от анализаторите.

“Времето е лошо и данните вероятно са изкривени”, коментира Брус Битълс, старши инвестиционен стратег в RW Baird & Co. “Фед ще изчака, докато времето се оправи и получим данните за март и април, за да може да ги осмисли. Тогава ще започне да се изяснява картината колко добре или колко зле се справя икономиката”, допълва той.

Сред най-силно поскъпващите в днешната сесия се наредиха акциите на Occidental Petroleum. Те отбелязаха ръст от 3,6%, след като компанията обяви, че ще отдели операциите си в Калифорния като друга публична компания.

Пазарната оценка на Walt Disney Co се повиши с 1,7%, на Cisco Systems Inc – с 1,3%, на General Electric Co – с 1,18%, на International Business Machines Corp – с 1%, а на Visa Inc – с 0,87%.

Сред губещите се наредиха акциите на Verizon Communications Inc, които изтриха близо 1,7 на сто, на AT&T Inc, които поевтиняха с 1%, на Goldman Sachs Group Inc, които изтриха 0,2%, както и на Apple Inc, които отписаха 0,08%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 28.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още