fallback

Моше Ялон се извини за коментарите си по адрес на Джон Кери

Израелският министър на отбраната се изказа остро за американския план за установяване на мир в Близкия Изток

10:37 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Израелският министър на отбраната Моше Ялон се извини за коментарите си за ролята на американския държавен секретар Джон Кери в процеса на установяване на мир в Близкия Изток.

Преди време Ялон заяви, че Кери е обсебен от идеята за мира в региона. Министърът беше още по-краен, подчертавайки, че американският план за сигурност не струва дори хартията, на която е написан, тъй като не гарантира нито сигурността, нито мира.

Военното министерство на Израел излезе с официално изявление, в което се посочва, че двете страни споделят общи цели, а Тел Авив оценява по достойнство усилията на Вашингтон за постигане на мир с палестинците.

От своя страна Белият дом реагира остро на критиките и подчерта, че те са необосновани и ненавременни.

Междувременно израелският министър на строителството Ури Ариел наля допълнително масло в огъня. Той заяви, че всички проекти и действия, свързани със строителството на сгради в Западния бряг, са съгласувани с Вашингтон и Кери е наясно с тях. Белият дом опроверга информацията и заяви, че не работи в координация с Израел по отношение на строителството.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху се опита да тушира напрежението. По думите му въпреки някои различия в позициите, Съединените щати остават водещ партньор на страната в опазването и постигането на мира.

Подробности по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още