fallback

Оптимизъм обхвана Wall Street

Инвеститорите продължават да наблюдават статистиката и да търсят знаци за темповете, с които Федералният резерв ще свива паричните стимули

23:20 | 14.01.14 г.

Американските акции приключиха сесията с повишения, а Standard & Poor’s 500 отбеляза най-силния си ръст от началото на годината, след като бяха публикувани по-добри от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ, предаде Bloomberg.

Dow Jones се повиши с 0,71% до 16 374 пункта, S&P 500 добави 1,09% до 1 839 пункта, а Nasdaq нарасна с 1,69% до 4 183 пункта.

Акциите на Google поскъпнаха с 2,4%, след като компанията купи Nest Labs за 3,2 млрд. долара кеш.

Пазарната оценка на Time Warner Cable Inc. се повиши с 2,8%, след като компанията отказа офертата на Charter Communications Inc.

Intel Corp. и Jabil Circuit Inc. поведоха ръстовете при технологичните компании с ръстове от по над 4 на сто заради повишени оценки на анализатори. Кристофър Дейнъли от JPMorgan Chase очаква, че пазарът на персонални компютри ще остане стабилен през годината, а Goldman Sachs повиши оценката си за производителя на компоненти за устройствата на Apple до неутрална.

Продажбите на дребно в САЩ през декември са се повишили с 0,2%, сочат данни на американското търговско министерство. Ако се изключат продажбите на автомобили, ръстът достига 0,7%. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, обаче очакваха минимално повишение на продажбите на дребно от 0,1%.

Инвеститорите продължават да наблюдават статистиката и да търсят знаци за темповете, с които Федералният резерв ще свива паричните стимули. Благодарение на количествените улеснения индексът S&P 500 нарасна със 172 на сто над дъното, което достигна през 2009 г., отбелязва информационната агенция.

Следващата среща на Фед е на 28-29 януари. През декември американската централна банка обяви, че свива програмата си за изкупуване на облигации с 10 млрд. долара.

Правителствените данни сочат, че заетостта през декември е нараснала с най-бавен темп от три години насам. Данните сложиха край на поредицата от положителни данни за пазара на труда, които сигнализираха, че възстановяването на американската икономика се ускорява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 02.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още