fallback

Накъде ще поемат 10-годишните щатски ДЦК, след като достигнаха доходност от 3%?

Някои икономисти са притеснени, че по-високите лихви може да започнат да тежат на растежа, но ако повишенията са постепенни, то ефектът ще е минимален

16:26 | 28.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нарастващото доверие в американската икономика вдигна вчера доходността по базовите 10-годишни щатски ДЦК над 3% за първи път от над две години, пише Wall Street Journal.

След като доходността се удвои от дъното, достигнато през юли 2012 г., мнозина анализатори смятаха прага от 3% за тест на инвеститорската вяра в устойчивостта на икономическото възстановяване.

Доходността по 10-годишните книжа се покачваше във всяка сесия от кратката празнична седмица, подкрепена от положителните данни за трудовия и жилищния пазари, бизнес инестициите и личното потребление. Нарастващата доходност обаче прави финансирането по-скъпо. 10-годишните ДЦК са в основата на много заеми за бизнеса и потребителите, както и определят лихвите на пазара на жилищни заеми, възлизащ на 10 трлн. долара.

Според анализатори преминаването на границата от 3% доходност вероятно ще продължи, макар че тя ще остане необичайно ниска в исторически план.

„Свидетели сме на преминаване от ера на ниски лихви към такава на високи“, коментира Крис Ръпки, главен финансов икономист в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Някои икономисти са притеснени, че по-високите лихви може да започнат да тежат на растежа, но ако повишенията са постепенни, то ефектът ще е минимален. Ниската инфлация подпомага процеса на плавно нарастване.

Въпреки по-високите лихви жилищният сектор се подобрява, но някои потенциални купувачи преоценяват плановете си. Средната лихва по 30-годишните ипотечни заеми през тази седмица се покачи с един базисен пункт до 4,48% спрямо 3,35% преди година.

През тази година инвеститорите продаваха ДЦК в преследване на по-висока възвръщаемост при акциите и корпоративните облигации, като процесът продължава. Държавните облигации са на път да претърпят най-голямото годишно понижение в цената си от 2009 г.

„Ако икономическата инерция продължи през 2014 г., доходността на 10-годишните ДЦК може да достигне пика от 2011 г. от 3,75%“, смята Джейсън Евънс, съосновател на хедж фонда NineAlpha Capital LP.

Рик Риидър, съръководител на звеното за инвестиции в щатски инструменти с фиксирана доходност в BlackRock, обаче не очаква доходността да се покачи рязко, тъй като Федералният резерв се ангажира да поддържа лихвите ниски поне до началото на 2015 г.

Според някои анализатори инвеститорите, които сега са сдържани относно държавните облигации, ще започнат да ги купуват отново, когато доходността наближи 3,25%.

„Нивото от 3% доходност е добро на фона на инфлацията, спрямо облигациите на други индустриални държави и на фона на умерено растящата американска икономика“, коментира Кристофър Съливън, главен инвестиционен директор в United Nations Federal Credit Union. Според Робърт Трип, главен инвестиционен стратег в Prudential Fixed Income, доходността по 10-годишните ДЦК вероятно ще достигне пик около 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още