fallback

Wall Street покори нови рекорди

Добрите данни за пазара на труда в САЩ насърчиха инвеститорите

23:29 | 26.12.13 г.

Wall Street покори нови рекорди в следпразничната сесия. В края на търговията Dow Jones записа повишение за шеста поредна сесия - 0,75% до 16 480 пункта. S&P 500 добави 0,47% до 1 842 пункта, а Nasdaq нарасна с 0,28% до 4 167 пункта.

В състава на Dow Jones единствено акциите на J.P. Morgan записаха спад. От включените в индикатора компании най-силен ръст отчетоха акциите на Exxon Mobil Corp (почти 1,7%), International Business Machines Corp (1,16%) и Home Depot Inc (1,13%).

От началото на годината досега Dow Jones покори 50 рекорда, а S&P 500 – 44, съобщава CNBC.

Добрите данни за пазара на труда в САЩ насърчиха пазарните участници. Днес американското трудово министерство съобщи, че през миналата седмица подадените нови молби за обезщетения при безработица са намалели с 42 хил. до 338 хил. Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха значително по-малък спад – до 345 хил. заявления.

Данните дават надежда, че пазарът на труда в страната продължава да се подобрява на фона на възстановяващата се икономика. Федералният резерв на САЩ реши да оттегли част от стимулите за икономиката и вероятно ще продължи поетапно да свива програмата си за изкупуване на облигации заради спада на безработицата и ръста на заетостта.

Сред най-добре представилите се акции в днешната сесия се нареди позицията на Twitter. Пазарната оценка на компанията нарасна с 5 на сто в днешната сесия. През декември акциите на социалната мрежа поскъпнаха със 75% заради оптимизма на инвеститорите, че компанията може да увеличи печалбата си с помощта на мобилната реклама.

Същевременно на стоковите пазари златото и среброто се възстановиха в следпразничната търговия. Фючърсите на златото със срок на доставка месец февруари поскъпнаха с 0,7% до 1 212,3 долара за тройунция. Фючърсите на среброто със срок на доставка месец март добавиха 2,3% до 19,92 долара.

Възстановяването на търсенето в Азия подкрепи златото, след като цената на  благородния метал падна под нивото от 1 200 долара, коментира пред MarketWatch Джефри Никълс от NicholsOnGold.com. Той прогнозира, че ситуацията на пазарите на акции ще продължи да влияе върху цената на жълтия метал – заради засилването на акциите се очакват значителни продажби на злато.

“Ако цените на акциите останат непоколебими, това ще бъде негативен фактор за златото, докато рязка корекция би била положителна за жълтия метал”, посочва Никълс.

На валутните пазари доларът се приближи до ниво от 105 йени. Валутната двойка USD/JPY се котираше на ниво от 104,74. Доларовият индекс, който отразява представянето на зелените пари спрямо шест валути, достигна 80,488 спрямо 80,507 във вторник вечерта. Двойката EUR/USD остана почти без промяна - 1,3693 долара за 1 евро, докато британският паунд се придвижи до 1,6419 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още