fallback

Wall Street счупи поредните рекорди

Nasdaq е на 13-годишен връх, S&P 500 написа нова страница в историята си, а Dow Jones подобри рекорд номер 48 за годината

23:05 | 23.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните индекси отвъд Океана счупиха поредните рекорди. Apple и Facebook отново увеличиха пазарната си капитализация, а икономическите данни от САЩ показаха, че потребителското доверие е изкачило 5-месечен връх връх, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 0,45% към стойността си до 16 294,93 пункта и записа рекорд номер 48 за годината. Cisco Systems (+2,08% до 21,57 долара) поведе печелившите сред 30-те негови компонента. В края на деня съотношението на печеливши/губещи акции е 21 към 9.

Нов исторически рекорд и за широкия Standard & Poor’s 500. Той отскочи с 0,53% до 1 828 пункта, воден от технологичните компании и телекомите, докато тези за потребителски стоки и комуналните компании изостанаха.

Технологичният Nasdaq Composite закова 13-годишен връх, след като приключи първата сесия за седмицата с ръст от 1,08% до 4 148,90 пункта.

„Популярните акции продължават обичайния си коледен подем, като остава само една седмица от годината, която е най-добрата за акциите в сравнение с 90-те години”, споделя управляващият директор в Dearborn Partners Пол Нолт.

„Комбинацията от лекото понижение на паричните стимули от страна на Фед, двугодишната сделка за бюджета и по-добри от очакваните данни за икономиката на САЩ биха могли да подкрепят сезонния характер на необичайно високите печалби на пазарите по време на празниците”, коментира за CNBC главният инвестиционен стратег на PNC Asset Management Group Бил Стоун.

Данните на Министерството на търговията на САЩ показаха, че през ноември потребителските разходи са нараснали с най-бързото си темпо от пет месеца насам – с 0,5%. През октомври разходите на домакинствата нараснаха с ревизираните 0,4%.

Положителните новини за напредъка на щатската икономика бяха допълнени от индекса на потребителското доверие, съставян от Thomson Reuters и от Университета в Мичиган. През декември той остава на ниво от 82,5 пункта, колкото бе през ноември.

„Радостно е, че наблюдаваме подобрение и се надяваме това да се пренесе върху данните за потреблението. Но до този момент очакванията са прирастът на празничните разходи да бъде леко над този от 3,5% през 2012, а именно 3,9%”, коментира за CNBC главният пазарен анализатор в Lindsey Group Питър Бууквар, позовавайки се на прогнозата на Националната ритейл асоциация на САЩ.

Същевременно и президентът на Международния валутен фонд Кристин Лагард сподели, че заради позитивните данни институцията може да повиши перспективите пред растежа на най-голямата икономика в света.

Акциите на Apple определено приковаха инвеститорския интерес днес. Те поскъпнаха с 3,84% до 570,09 долара. След шестгодишни преговори технологичният гигант вече ще продава продуктите си на клиентите на най-големия в света мобилен оператор – китайският China Mobile. По този начин Apple вече може да очаква силен тласък в отчитащия истински бум пазар на смартфони в Поднебесната империя.

„China Mobile има 750 млн. абонати и представлява идеалната платформа за американския технологичен гигант, чрез която да навлезе на пазарите в региона”, казва главният икономист на Miller Tabak Андрю Уилкинсън.

Книжата на Facebook отново дебютираха. Но този път като компонент на широкия индекс Standard & Poor’s 500. В първия ден от търговията на социалната мрежа в нейния нов дом акциите поскъпнаха с 4,81% до 57,77 долара за брой.

Книжата на Darden Restaurants прибавиха 6,38% към цената си до 54,35 долара за брой, след като стана ясно, че компанията Starboard Value се е сдобила с дял във веригата ресторанти.

На борсата в Ню Йорк фючърсите върху суровия петрол с доставка през февруари поевтиняват с 0,4% до 98,91 долара за барел. Фючърсите върху златото също с доставка през февруари губят 0,52% от стойността си. Цената им е 1 197,50 долара за тройунция, като са напът да запишат най-голямата си годишна загуба от 32 години насам.

Доларът поевтинява спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните американски облигации се покачи с 4 базисни пункта до 2,93%.

Предстои ни още по-интересен търговски ден във вторник преди Wall Street да затвори в сряда заради Рождество Христово.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още