fallback

Wall Street в очакване на Фед*

Индексите отбелязват минимални изменения в началото на сесията

18:30 | 18.12.13 г.

С минимални изменения се движат индексите на Wall Street часове преди да излезе решението на Федералния резерв дали ще запази без промяна програмата си за изкупуване на облигации, предава Bloomberg.

Dow Jones се повишава с 0,28% до 15 919 пункта, S&P 500 отбелязва ръст от 0,11% до 1 783 пункта, а Nasdaq се понижава с 0,14% до 4 018 пункта.

Повишения регистрират акциите на строителните компании, след като американското търговско министерство съобщи, че през ноември строителството на нови жилища се е разширило до 5-годишен връх – с 22,7% на годишна база до близо 1,1 млн. жилища на годишна база. Подиндексът, който отразява движението на строителните акции, се покачва с над 2 на сто в началото на сесията.

Издадените разрешителни за строеж през миналия месец също се задържат близо до петгодишния максимум, което е индикация за продължаващата експанзия на строителния сектор в САЩ.

“Инвеститорите изчакват на тръни решението на Фед”, коментира пред информационната агенция Фил Орландо, пазарен стратег от Federated Investors в Ню Йорк. По-голямата част от анкетираните от агенцията икономисти прогнозират, че американската централна банка ще отложи затягането на паричната политика за следващата година. Все пак 34 на сто от участниците в проучването очакват днес Фед да обяви, че свива програмата си за изкупуване на активи.

Централната банка на САЩ пое ангажимент да запази лихвата на рекордно ниско равнище за по-продължителен период от време – докато безработицата не достигне 6,5%, а инфлацията не е по-висока от 2,5%. Миналия месец безработицата в страната падна до 5-годишно дъно – 7%.

Сред най-губещите в началото на сесията се нареждат акциите на Ford, които изтриват 7,7% от цената си, след като компанията обяви, че разходите за изкарването на новите автомобили на пазара ще доведат до спад на печалбата преди данъци догодина. Автопроизводителят очаква през следващата година да отчете печалба преди данъци в интервала 7 – 8 млрд. долара, докато за 2013 г. се очаква тя да бъде около 8,5 млрд. долара.

Акциите на General Motors – най-големият американски автомобилен производител, също поевтиняха – с 3,5% до малко над 40 долара.

Спад записват и акциите на Apple – с 1,7% до 545,82 долара, след като анализатор на Citigroup изказа съмнения, че ще се оправдаят очакванията за доставките на iPhone през следващата година.

* Актуално към 18.15 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:21 | 30.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още