fallback

Бездействието на Вашингтон застрашава стандарта на живот в САЩ

Проблемът с бюджетния дефицит ще бъде разрешен чрез отприщване на инфлацията, след като бъде вдигнат тавана по дълга, смята Майкъл Йошиками

16:45 | 28.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Макар че пазарът изглежда приема безболезнено бюджетната безизходица във Вашингтон, това може да се промени, пише за CNBC Майкъл Йошиками, главен изпълнителен директор на Destination Wealth Management.

Важно е да се признае, че спорните дискусии подчертават по-голям проблем за икономиката на САЩ: мащабен федерален дефицит в размер на трилиони долари, посочва той.

Тъй като икономиката продължава да пълзи напред, бюджетният дефицит ще намалява просто заради по-високите данъчни постъпления. Не забравяйте обаче, че това потенциално намаление е на гърба на милиони инвеститори, които не изкарват нищо на паричния пазар или от депозити. Само си представете тези, които разчитат на фиксиран доход, и можете да видите огромното отрицателно въздействие на настоящите ни фискални неволи.

Лихвите са ниски защото икономическата дейност изисква те да са на атрактивни нива, за да стимулират икономическата активност. Докато собствениците на ипотеки тържествуват, тези, които разчитат на лихвените инструменти не споделят радостта им. Това наистина е показателно за голямо дългосрочно предизвикателство пред американската икономика и подчертава защо сме консервативни като инвестираме: изглежда няма определен път за решаване на бюджетните проблеми.

Смятаме, че е малко вероятно да има никакви смислени усилия за намаляване на дефицита или пък за значителни данъчни увеличения. Статуквото вероятно ще си остане. Просто помислете за бюджетните съкрщения и колко спорен бе дебатът. Размерът на съкращенията - 85,4 милиарда долара за 2013 г. и подобни съкращения до 2021 - е капка в морето в сравнение с общия дефицит на САЩ. Ние продължаваме да вярваме, че бюджетният дефицит ще бъде атакуван чрез издуване на тавана на дълг – нещо, което се е случвало и преди. Това означава да се остави инфлацията да се увеличи, за да се повишат данъчните приходи. В действителност това ще има отрицателни последици върху стандарта на живот в САЩ.

Това не означава, че сме се запътили към икономически колапс. Не вярвам, че това ще се случи. Въпреки това смятам, че стандартът на живот в САЩ ще бъде под натиск в резултат на бездействието във Вашингтон и справянето с дефицита чрез инфлация. Какво означава това от инвестиционна гледна точка? 1. Разумно е да се поддържа солиден баланс от компании със силен паричен поток, които плащат дивиденти.

2. Притежаването на известно количество активи на нововъзникващите пазари е добър начин да се уловят по-високите темпове на растеж в други страни, което е по-скоро дългосрочна стратегия.

3. Поради задаващата се инфлация дюрацията на портфейлите трябва да остане сравнително ниска, докато лихвените проценти се покачат. Докато растежът на развиващите се пазари се възобнови суровините най-вероятно ще бъдат негативно засегнати от бавните темпове на растеж в световен мащаб. Портфейли трябва да се инвестират по начин, който предполага, че се задава по-слаб растеж, след като Вашингтон очевидно се движи по пътя на стагнацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още