fallback

Настроение за покупки завладя американските борси*

Въпреки това инвеститорите са предпазливи, защото са вперели погледите си към предстоящото в сряда решение на Фед

18:36 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Няколко големи сделки за придобиване отново настроиха инвеститорите на Wall Street към купуване. Фондовите пазари в САЩ започнаха с ръстове седмицата, в чиито фокус ще е заседанието на Федералния резерв на САЩ (Фед). След спада на борсите през миналата седмица в понеделник сливания и придобивания в лизинговата индустрия и при производители на чипове дадоха тласък на търговията. „Натискът от продажбите от миналата седмица не беше толкова голям“, казва инвестиционният експерт Марк Лучини от Janney Montgomery Scott.

В началото на сесията Dow Jones се покачи с 1,1 на сто до 15 921 пункта. По-широкият индекс S&P 500 скочи с 0,8 на сто до 1789 пункта, а технологичният бенчмарк Nasdaq се повиши с 0,7 на сто до 4029 пункта.

След три дни на спад още в петък Wall Street се прибори за минимални печалби. Въпреки това инвеститорите са предпазливи, защото те вече са вперели погледите си към предстоящото в сряда решение на Федералния резерв за бъдещето на паричния курс.

Представителите на Фед ще се срещнат във вторник и сряда, за да обсъдят по-нататъшната паричната политика. Някои участници на пазара смятат, че централната банка ще започне да ограничава своята ултрахлабава парична политика. Въпреки това повечето експерти смятат, че Федералният резерв ще предприеме тази стъпка през март. В момента Фед купува всеки месец държавни облигации и ценни книжа на стойност 85 милиарда долара, за да предостави на икономиката повече пари. Именно тези помощи оказаха значителна подкрепа на фондовите пазари през последните месеци.

Курсът на акциите на производителя на чипове Avago скочи с 10%, а на конкурента му LSI е почти 40 процента. Avago обяви, че купува LSI за 6,6 милиарда долара. В списъците с купуване бяха и акциите на застрахователната група AIG, която продава своята специализирана в лизинг за самолети дъщерна компания ILFC за 5,4 млрд. долара. На холандската AerCap Holdings. Акциите на AIG поскъпнаха с 2,2 на сто, а тези на AerCap – с 38 процента.

Заради планове за сделки в американския комуникационен бранш акциите на Charter Communications привлякоха интереса на инвеститорите. Според Bloomberg компанията ще предложи за Time Warner Cable по-малко от 135 долара за акция. Книжата на Time Warner  Cable поскъпнаха в първите часове на сесията с до 131,60 долара от 131,40 долара в петък, което е ръст от 0,2 на сто. Акциите на Charter останаха почти с непроменена цена. 

С 0,5 на сто се сви пазарната капитализация на услугата за споделяне на кратки съобщения Twitter. Експертите от Wells Fargo и Suntrust намалиха перспективата за акциите на компанията. 

* Актуално към 18,40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:37 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още