fallback

Goldman Sachs: Фед ще свие стимулите с 10 млрд. долара през март

Едно свиване на стимулите сега ще бъде доста необичайно от историческа гледна точка, посочиха от американската банка

17:53 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв на САЩ е изправен пред трудна задача през тази седмица. На фона на засилващата се американска икономика централните банкери трябва да решат дали да понижат размера на изкупуваните всеки месец активи на стойност 85 млрд. долара. Въпреки че коментарите в полза на ограничаването на стимулите са все по-многобройни, експертите от Goldman Sachs не очакват корекция на монетарната политика на този етап, пише CNBC.

"Казусът с ограничаването на покупките на активи е на масата с променлива сила от октомври насам. Най-силният аргумент в полза на него е покачването на работните места с над 200 000", посочиха икономистите от Goldman Sachs в анализ в края на миналата седмица. "Въпреки това ние очакваме, че Фед ще постави значителна тежест върху инфлацията, която е падна допълнително през последните месеци", отбелязаха още от банката.

Икономиката на САЩ добави 203 000 нови работни места през ноември, докато безработицата спадна до 5-годишно дъно от 7 на сто. Въпреки това изготвяният и предпочитан от Фед измерител на инфлацията на потребителските цени е близо до историческото дъно, оставайки далеч под целевите 2%. Индикаторът отстъпи до 0,74% на годишна база през октомври спрямо 0,95 на сто през предходния месец.

"С оглед на сегашните прогнозни темпове на инфлацията, едно свиване на стимулите сега ще бъде доста необичайно от историческа гледна точка", отбелязаха още от Goldman Sachs. По думите им Фед ще прибегне до понижаване на покупките на активи чак през март, когато ще свие програмата си с 10 млрд. долара.

Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) ще проведе своето последно за годината заседание на 17 и 18 декември. Срещата ще бъде последната за Бен Бернанке в качеството му на председател на централната банка.

Според експертите от Goldman Sachs друга причина централната банка да се въздържи от изтъняване е, че Фед вероятно ще иска да заложи на нашумелите напоследък "бъдещи насоки". Приложената за първи път от Английската централна банка политика дава на пазарите възможност да се подготвят за дадено решение от по-рано, а не им поднася плановете когато вече са факт.

Едно евентуално свиване на стимулите през декември ще дойде преди новия председател Джанет Йелън – един от застъпниците на монетарните стимули – да стъпи в длъжност. Подобно решение би я поставило в неизгодна позиция още от първия ѝ ден начело на банката.

Според неотдавнашно проучване на Thompson Reuters сред 66 икономисти, 32 от тях очакваха свиването да се случи през март, а 22 – през януари. Само 12 от експертите застъпиха позиция, че покупките на активи ще бъдат ограничени през тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още