fallback

Спад на Wall Street в трета поредна сесия

Hilton и Facebook отчетоха солидни ръстове, докато Lululemon и Ciena бяха на другия полюс

23:30 | 12.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции се понижиха в трета поредна сесия, докато инвеститорите обмислят кога Федералният резерв ще намали своите стимули, съобщава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones Industrial Average спадна с 0,7% до 15 739 пункта, широкият S&P 500 се понижи с 0,4% до 1 776 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq отстъпи с 0,1% до 3 998 пункта. „Пазарът се движи настрани вече около месец, като инвеститорите се опитват да отгатнат действията на Фед. След като централната банка вземе своето решение, ще стане ясно дали ефектът е бил калкулиран в цените на акциите“, коментира Пол Нолте, управляващ директор на Dearborn Partners в Чикаго. Акциите на Hilton Worldwide Holdings скочиха със 7,5%, след като компанията набра 2,3 млрд. долара от първичното си публично предлагане. Книжата на Facebook поскъпнаха с 5% след новината, че социалната мрежа ще влезе в състава на индекса S&P 500 от следващата седмица. Акциите на Lululemon Athletica се сринаха с 11,7%, след като канадската компания за йога облекла оповести по-добри от очакваните тримесечни резултати, но прогнозира, че приходите й за четвъртото тримесечие няма да се изменят спрямо третото. Книжата на Ciena спаднаха с 6,9%, след като компанията записа по-ниска от очакваното печалба на акция. За четвъртото тримесечие тя е 16 цента на ценна книга.

Акциите на Cisco се понижиха с 1,8%, след като главният финансов директор на компанията понижи прогнозата за ръста на приходите в тригодишен план до 3-6% от досегашните 5-7%. Икономическите новини от деня показаха, че броят на американските граждани, които са подали молби за помощи за безработица, е скочил рязко през изминалата седмица. Новите молби за помощи за безработица се увеличиха с 68 000 до сезонно изгладените 368 000. Това е най-голямото седмично увеличение от ноември 2012 г. насам. Министерството на труда на САЩ оповести също, че продажбите на дребно са се увеличили с 0,7% през ноември спрямо ревизирания ръст от 0,6% за октомври. Скокът в продажбите за предпоследния месец на годината е най-големият за последните пет месеца. „Натрупва се консенсус, че Фед трябва да предприеме нещо през декември“, казва Нолте, посочвайки последната серия от по-добри от очакваното икономически данни. „Може обаче Бернанке да на направи нищо и да прехвърли решението на Джанет Йелън, която ще поеме поста от него в края на януари.“

Доларът поскъпна спрямо останалите основни валути, а доходността на 10-годишните американски ДЦК се покачи с 0,02 процентни пункта до 2,88%. „Не мисля, че при доходност от около 3% облигациите са конкурент на акциите“, изтъкна Нолте.

Фючърсите върху петрола се повишиха с 6 цента до 97,50 долара за барел, а тези върху златото спаднаха с 2,6% до 1 225 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още