fallback

S&P 500 записа ново рекордно постижение

Индексите на Wall Street финишираха на зелена територия въпреки разнопосочните сигнали от централните банкери на Фед

22:57 | 09.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите борсови индекси в САЩ приключиха първата търговска сесия за седмицата с нови рекорди. Wall Street финишира на зелена територия след разнопосочните сигнали от централните банкери на Федералния резерв (Фед).

Широкият бенчмарк Standard & Poor’s 500 регистрира нов исторически рекорд, като прибави 0,18% към стойността си до 1 808,37 пункта. На 27 ноември индексът затвори при 1 807,23 пункта. Днес технологичните компании са сред най-добре представящите се, докато комуналните компании и тези за потребителски стоки изостават най-много сред 10-те компонента на S&P 500.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи с ръст от 0,03% до 16 025,72 пункта. Технологичният Nasdaq Composite нарасна с 0,15% до 4 068,75 пункта.

Президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард е на мнение, че заради позитивните данни за пазара на труда Фед може да намали минимално обема на месечната си програма за покупка на активи на срещата на банкерите следващата седмица.

Президентът на Фед в Ричмънд Джефри Лакър пък каза, че централните банкери ще обсъждат изтеглянето на програмата за изкупуване на активи без да разкрие повече подробности. Той сподели, че никога не е бил привърженик на програмата.

Wall Street продължава да наблюдава развитието на бюджетните дискусии във Вашингтон, след като преговарящите са близко до постигането на споразумение относно орязването на принудителните намаления на разходите и до прекратяването на тригодишния период на неуспешни фискални преговори. Законодателите са изправени пред нов краен срок – 13 декември, за да постигнат консенсус за съкращаване на разходната част със 100 до 200 млрд. долара.

„Тази седмица погледът на пазара може да се насочи към Вашингтон, защото Конгреса е поставен под натиск да постигне компромис за двугодишния федерален бюджет преди последния уикенд преди празничните почивни дни“, коментира за CNBC главният пазарен стратег на Davidson & Co. Фред Диксън.

Chevron прибави 0,86% към пазарната си капитализация и поведе печелившите сред компонентите на Dow Jones.

Акциите на American Airlines Group поскъпнаха с 2,71% до 24,60 долара заради решение на Върховния съд на САЩ. То е свързано със сливането между компанията майка на American Airlines – AMR, и US Airways, която сега е най-голямата авиокомпания в страната.

Цената на акциите на Sysco се качи с 9,65 на сто до 37,62 долара, след като дружеството съобщи, че ще придобие една от големите местни компании в хранителната промишленост – US Foods, за сумата от 8,2 млрд. долара.

Капитализацията на McDonald's се сви с 1,12%. Цената на една ценна книга възлезе на 95,72 долара след края на сесията. Веригата за бързо хранене отчете по-слаби от очакваното продажби в световен мащаб, засегнати от засилващата се конкуренция.

Доларът поевтинява спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните американски облигации се понижи с 1 базисен пункт до 2,85%.

Търгуваният на борсата в Ню Йорк петрол с доставка през януари поевтинява до 97,34 долара за барел.

Цената на февруарските фючърси върху златото се покачва с 0,89% до 1 240 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още