fallback

Индексите на Wall Street се повишиха след данните за безработицата в САЩ*

Това, че новооткритите работни позиции в строителството отново са много, е винаги добре дошло за икономиката, коментира експерт

17:41 | 06.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите борсови индекси в САЩ поеха рязко нагоре заради позитивните данни за трудовия пазар на най-голямата икономика в света. Безработицата спадна до 5-годишно дъно от 7%.

Индексите веднага реагираха на новината. Широкият индикатор S&P 500 отново се покатери над психологическата граница от 1800 пункта след пет поредни негативни сесии. На старта на търговията в последния ден на работната седмица той се повишава с 0,91% до 1801,32 пункта.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,90% до 15 963,27 пункта. Всички 30 негови компоненти отчитат повишения. В началото Nasdaq Composite прибавя 0,46 на сто към стойността си и регистрира 4052,36 пункта, като напълно заличи загубите, отчетени през седмицата.

„Наистина добри данни. Те носят редица позитиви. Като оставим настрана факта, че безработицата падна до 7%, данните за новите работни места в производствения сектор са най-добрите от година. Това, че новооткритите работни позиции в строителството отново са много, е винаги добре дошло за икономиката“, коментира за CNBC главният пазарен стратег на TD Ameritrade Джей Джей Кинахън. Според него данните не предполагат, че Фед ще намали стимулите през декември.

Доларът поскъпва спрямо валутите на водещите търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните облигации на страната се понижава с 2 базисни пункта до 2,86%, след като отчете повишение непосредствено преди публикуването на данните на американското Министерство на труда.

На старта на петъчната сесия книжата на American Eagle Outfitters поевтиняват с 8,29% до 15,04 долара за брой, след като компанията оповести, че очаква финансовите й резултати за текущото тримесечие да са по-ниски от прогнозите, посочвайки за причината продажбите по време на празниците.

Сред компонентите на Dow Jones акциите на Intel Corporation поскъпват най-много засега - с 2,76% до 24,93 долара. Следват ги тези на Procter & Gamble Co. с ръст в цената от 1,62 на сто.

Electronic Arts Inc. от състава на S&P 500 до момента увеличава пазарната си капитализация с 6,28% при цена от 22,33 долара за акция.

* Информацията е актуална към 17:25 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още