fallback

Данните за пазара на труда изстреляха Dow Jones над 16000 пункта

Според президента на Федералния резерв в Ричмънд Джефри Лакър централната банка е трябвало да изтегли стимулите още преди много време

23:10 | 21.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции поскъпнаха след края на сесията на Wall Street в четвъртък. Днес Джанет Йелън получи одобрението на Банковата комисия към Сената и е на крачка от избирането й за първата жена председател на Федералния резерв на САЩ (Фед).

За пръв път Dow Jones Industrial Average завърши над границата от 16 000 пункта. Индексът на сините чипове се изкачи с 0,69% до 16009,99 пункта. Широкият индикатор Standard & Poor’s 500 финишира с ръст от 0,81% до 1795,85. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite приключи с повишение от 1,22% до 3969,15 пункта.

В четвъртък влияние на инвеститорите оказаха данните за броят на подадените молби за помощи за безработица. Те показаха, че миналата седмица това са направили 21 хил. американци по-малко, като за седмицата молбите са 323 хил. спрямо ревизираните от по-миналата 344 хил. Икономистите прогнозираха спад до 335 хил. броя.

Други данни показаха, че цените на производител са паднали с 0,2% през октомври, оправдавайки напълно очакванията на анализаторите.

Данните за производствената активност илюстрираха забавяне в региона на Филаделфия, като анкетата отчете спад от 13,3 пункта през октомври до 6,5 пункта през ноември. „Все пак те са позитивни, но остават на ниска предавка“, коментира главният икономист в Miller Tabak Андрю Уилкинсън.

Периодът между януари и март 2014 г. ще бъде подходящият момент Фед да започне да намалява стимулите. На това мнение е президентът на Федералния резерв в Ричмънд Джефри Лакър. Той е противник на количествените улеснения и заяви, че централната банка е трябвало да започне процеса още преди много време.

И докато данните за трудовия пазар зарадваха приятно пазарните участници, те все още реагират на информацията от протокола на Фед, който бе публикуван вчера. Централните банкери следят зорко трудовия пазар, като той ще им даде един от сигналите дали и кога да намалят обема на месечните покупки на активи. На това мнение е инвестиционният стратег в Еdward Jones Кейт Уорн. „Заради оживлението, на което сме свидетели този месец, пазарът определено не чака декември“, коментира кога евентуално Фед ще намали обема на паричните стимули.

Акциите на Intel поскъпнаха най-много (с 2,73% до 25,23 долара), като заедно с още 23 бяха лидери по ръст сред 30-те компонента на Dow Jones.

Книжата на Johnson Controls също са нагоре (4,4% до 50,34 долара), след като компанията обяви намерението си да изкупи обратно свои акции на стойност 3 млрд. долара.

Акциите на General Motors поскъпнаха с 1,14% до 38,12 долара, след като Министерството на финансите обяви, че ще се раздели с останалия си дял в компанията

След като се покачи до рекорден връх през септември, доходността по 10-годишните американски облигации се задържа на 2,79%. Доларът поевтинява спрямо световните валути.

Цената на фючърсите върху суровия петрол се качи до 3-седмичен връх от 1,42% до 95,18 долара за барел.

Фючърсите върху злато с доставка през декември поевтиняха с 1,28% до 1241,90 долара за унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още