fallback

Wall Street поздравява Джанет Йелън с повишения*

Данните за пазара на труда също изненадаха приятно пазарните участници

18:51 | 21.11.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В четвъртък водещите американски индекси записват повишения в началото на търговската сесия отвъд Океана, като по този начин поздравиха Джанет Йелън. Тя получи одобрението на Банковата комисия към Сената и е на крачка от избирането й за първата жена председател на Федералния резерв на САЩ (Фед).

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е нагоре с 0,61% до 15997,15 пункта на старта. Широкият индекс S&P 500 се покачва с 0,60% до 1792,04 воден от финансовите компании в състава му. Технологичният Nasdaq Composite нараства с 0,92% до 3957,39 пункта.

В четвъртък влияние на инвеститорите оказаха данните за броят на попълнените молби за помощи за безработица. Те показаха, че миналата седмица това са направили 21 хил. американци по-малко, като за седмицата молбите са 323 хил. спрямо ревизираните от по-миналата 344 хил.

Други данни показаха, че цените на производител са паднали с 0,2% през октомври, оправдавайки напълно очакванията на анализаторите.

И докато данните за трудовия пазар зарадваха приятно пазарните участници, те все още реагират на информацията от протокола на Фед, който бе публикуван вчера. Централните банкери следят зорко трудовия пазар, като той ще им даде един от сигналите дали и кога да намалят обема на месечните покупки на активи. На това мнение е инвестиционният стратег в Еdward Jones Кейт Уорн. „Заради оживлението, на което сме свидетели този месец, пазарът определено не чака декември“, коментира кога евентуално Фед ще намали обема на паричните стимули.

Акциите на UnitedHealth Group поскъпват с 2,04%, като заедно с още три компании повеждат печелившите сред 30-те компонента на Dow Jones.

Книжата на Johnson Controls също са нагоре (+5,36%), след като компанията обяви намерението си да изкупи обратно свои акции за 3 млрд. долара.

Target Corp. губи 3,6% от пазарната си капитализация в началото заради отчетен спад в печалбата.

Акциите на General Motors поскъпват с 2,6% до 38,67 долара, след като Министерството на финансите обяви, че ще се раздели с останалия си дял в компанията.

След като се покачи до рекорден връх през септември, доходността по 10-годишните американски облигации се задържа на 2,81%. Доларът поевтинява спрямо световните валути.

* Информацията е актуална към 18:45 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:25 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още