fallback

Dow Jones удължава рекордите от миналата седмица*

Инвеститорите очакват изявлението на номинираната за следващ председател на Фед Джанет Йелън в четвъртък пред Банковата комисия към Сената

18:05 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В първия ден от новата седмица щатските водещи индекси все още не намират ясна посока и стартират колебливо. Инвеститорите на Wall Street очакват междинните финансови отчети на Wal-Mart Stores и Macy's, за да добият представа накъде вървят потребителските разходи, пише CNBC.

Все пак Dow Jones Industrial Average продължава да увеличава рекордния си ръст, достигнат в петък заради оптимистичните данни за пазара на труда в САЩ. В началото на сесията в понеделник индексът на сините чипове расте с 0,12% до 15780,37 пункта.

Широкият S&P 500 се покачва минимално с 0,03% до 1771,20 пункта заради доброто представяне на енергийните компании, докато телекомуникационните се представят най-зле сред всички 10 сектора, включени в индекса.

Технологичният Nasdaq Composite до момента губи 0,18% от стойността до 3912,27 пункта.

Акциите на Transocean поскъпват с 4,12%, след като от компанията обявиха, че са постигнали споразумение с инвеститора Карл Айкан да изплатят дивиденти и да намалят броя на директорите в Борда. В началото на сесията една акция можеше да се купи за 55,66 долара.

Книжата на ViroPharma също поскъпват, след като ирландската Shire се съгласи да плати 4,2 млрд. долара, за да придобие производителя на лекарства. Акциите на ViroPharma до момента скачат с 25,37% до 49,37 долара за брой.

Тази седмица инвеститорите ще следят зорко изявлението на заместник-председателя на Федералния резерв (Фед) Джанет Йелън. В четвъртък тя ще говори пред Банковата комисия към Сената.

Президентът Барак Обама я номинира за наследник на председателския пост на сегашния ръководител на Фед Бен Бернанке, чийто мандат изтича през януари 2014 г. Пазарните участници ще слушат внимателно, за да разберат как тя възприема паричната политика на централната банка и как смята, че ще се развива икономиката.

„В основата си пазарът се отнася скептично към вероятността Фед да намали обема на месечната си програма за покупка на активи през декември. В момента шансът това да се случи се увеличи до 70-80%. Пазарите се оглеждат за знаци, които да им подскажат, че растежът се задава“, коментира пазарният анализатор на Rockwell Global Capital Питър Кардило.

Облигационният пазар в САЩ днес е затворен заради Денят на ветерана. След края на сесията своите тримесечни отчети ще публикуват News Corp и Hologic.

* Информацията е актуална към 17:40 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още