fallback

Белият дом ще отдели ръководството на разузнавателните служби

В момента ген. Кийт Алекзандър оглавява и Агенцията за национална сигурност, и звеното за киберсигурност на САЩ

21:16 | 07.11.13 г.

Белият дом обмисля да раздели командването на Агенцията за национална сигурност и операциите за киберсигурност, което предоставя възможност за промяна в разузнавателните служби на фона на вълната от критики за програмите им за мащабни подслушвания, предава АП.

В момента директорът на Агенцията за национална сигурност ген. Кийт Алекзандър оглавява и звеното за киберсигурност. Той обаче се пенсионира през пролетта, отбелязва информационната агенция.

Говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън уточни, че все още не е взето окончателно решение за ръководството на двете разузнавателни звена, след като Алекзандър се пенсионира. Тя обаче отбеляза, че е “естесвено” да се върви към промяна.

Washington Post първи писа за вероятността за разделяне на командването на двете служби, след като бившият служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън разпространи секретни документи, разкриващи за мащабни подслушвания на телефони и наблюдение на онлайн комуникации.

Концентрацията на властта по отношение на двете звена, които имат различни мисии, е противоречива и Пентагонът от известно време обсъжда вероятността за отделянето на ръководствата. Пенсионирането на Алекзандър дава на президента на САЩ Барак Обама възможност да промени и двете агенции.

“Сегашната организация беше създадена, за да гарантира, че двете агенции се допълват”, коментира Кейтлин Хейдън. “В консултации изясняваме, че ще се справим подходящо с настоящите и бъдещите нужди на сигурността”, допълва тя.

Алекзандър оглавява Агенцията за национална сигурност от 2005 г. Той застана начело на звеното за киберсигурност през 2010 г., след като то беше създадено, за да защити американските военни мрежи от зачестилите атаки. Така обаче той отговаря не само за защитата на мрежите, но и за операциите срещу врагове на САЩ.

Аликзандър защитава дейностите си като законосъобразни, защото ги използва, за да разкрива терористични заговори. Пред Конгреса той коментира наскоро, че програмите на разузнавателните служби са създадени, за да разкриват “тези, които се разхождат сред нас, за да ни убият”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още