fallback

Berkshire Hathaway с близо 30% ръст на печалбата

Приходите на конгломерата на Бъфет са се повишили с 13% до 46,5 млрд. долара след ръстове в застраховането, железопътната дейност и финансовия бизнес

11:58 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Печалбата на Berkshire Hathaway за последното тримесечие е нараснала с 29% на годишна база до 5,05 млрд. долара (3074 долара за акция от клас А), а оперативната – с 8,3% до 2228 за акция, съобщават MarketWatch и ВВС. Анализатори, запитани от Thomson Reuters очакваха оперативна печалба от 2402 долара за акция.

Приходите на конгломерата на милиардера Уорън Бъфет са се повишили с 13% до 46,54 млрд. долара след ръстове в застраховането, железопътната дейност и финансовия бизнес. Концернът притежава още вестници, електроцентрали и комунални компани.

Компанията отчита печалба от 1,21 млрд. от продажби и изкупувания на инвестиции (в следствие на вложенията в General Electric и Goldman Sachs по време на пика на финансовата криза) и 277 млн. от деривати. През октомври 2008 г. Berkshire закупи варанти на General Electric и Goldman Sachs. Компанията инвестира 5 млрд. долара в Goldman при лихва от 10%, като след упражняване на варантите достигна дял, с които се нареди сред първите десет акционери на банката. Berkshire и други застрахователи имаха трудности с увеличаването на инвестиционните си доходи на фона на ниските лихви, но доходът от инвестиции на компанията от застрахователни операции се е повишил със 17% до 861 млн. долара.

Hathaway притежава 80 компании, сред които в железопътния сектор, облеклото, обзавеждането, като застраховането и комуналните услуги обикновено съставляват половината й печалба.

Конгломератът има портфейлни инвестиции в компании като Coca-Cola, банковата група Wells Fargo и компютърният производител IBM.

По-рано през годината производителят на кетчуп Heinz бе закупен за 28 млрд. долара от Berkshire и бразилският инвестиционен фонд 3G Capital. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още