fallback

Apple задоволи анализаторите, но разочарова акционерите си

Концернът отчете спад на печалбата от 8,5%, а акциите поеха надолу

23:00 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук. Снимка: Ройтерс

Анализаторите са задоволени, но акционерите - разочаровани. Американският технологичен концерн Apple продава повече на брой смартфони, но реализира по-ниска печалба и така не успя да бъде напълно убедителен с финансовите си резултати за четвъртото тримесечие. Печалбата пада (за трето поредно тримесечие) с 8,5%, но остава по-висока от очакванията на Wall Street, предаде MarketWatch.

За периода, приключващ на 28 септември, Apple обяви нетна печалба, възлизаща на 7,5 милиарда долара, или 8,26 долара на акция, в сравнение с нетна печалба от 8,20 милиарда долара, или 8,67 долара на акция, за същия период на миналата година. Приходите са нараснали с 4% до 37,5 милиарда долара. Анализаторите очакваха печалба от 7,92 долара на акция при приходи от 36,8 милиарда долара за периода, според консенсусните прогнози от FactSet.

На американския концерн му е все по-трудно да отговаря на анализаторските очаквания. А  колкото повече наближаваше представянето на резултатите, толкова по-оптимистични ставаха анализаторите. Докато специалистите прогнозираха печалба на акция от 7,62 долара преди два месеца, то очакванията преди месец вече бяха 7,85 долара за акция. В момента те са за 7,92 долара за акция. Това би представлявало спад спрямо този параметър от предходната година – в размер на 8,67 долара за брой. Продажбите се очаква да достигнат 36,8 млрд. долара - увеличение от 2,4% на годишна база. По този начин ръстът на приходите ще ускори малко, след като в тримесечието до юни бе малко под един процент.

Първите новини от клиентите на Apple дават причини за оптимизъм. Фран Шамо, финансов директор в американския телеком Verizon Communications заяви, че търсенето на новия iPhone 5C е по-слабо от очакванията. Но за сметка на това има недостиг на iPhone 5S. Устройствата се продават от 20-и септември. За първи път и Китай е в първите редици на продажбите. От началото на ноември смартфоните ще се продават в още 62 страни. iPhone е най-важният продукт за Apple, далеч преди iPad.  С прогнозите за предходната финансова година се повишиха и тези за текущата фискална година – през последните два месеца те се повишиха от 42,35 до 43,25 долара за акция.  Със съотношение между курса на акцията и печалбата от акцията от 12,2 акцията на Applе не е скъпа. Така че би могла да продължи да се катери нагоре, още повече ако милиардерът Карл Айкан продължава да настоява за значително увеличение на програмата за обратно изкупуване на акции в размер на 150 млрд. долара. Айкан увеличи обема на своите акции с 22 на сто до 4,73 млн. акции. В разговора с анализаторите след представянето на резултатите главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук заяви, че Apple ще обяви евентуални промени в програмата си за връщане на средства на инвеститорите „през първата половина на новата календарна година“. 

"Ние преглеждаме капиталовата ни програма на регулярна база и бордът ни е ангажиран с обсъждането на разпределението на капитала на текуща база“, заяви Кук, добавяйки, че "сме поискали обратна връзка относно нашата програма за възвръщаемост на капитала на акционерите в миналото. Ние силно оценяваме техните предложения и ще се стремим активно да търсим приноса им през тази година“.  Apple заяви, че е доставила 33,8 милиона броя iPhone през периода; анализаторите очакваха доставки на около 32 милиона броя. В следборсовата сесия акциите на Apple регистрираха спад от 3%.

Общите доставки на iPad за периода са били в размер на 14,1 млн. броя – малко под 14,5 млн. Броя, доставени през същия период на миналата година. Apple представи iPad Air и новия iPad mini с ретина дисплей през миналата седмица, а след старта на продажбите им от 1-и ноември се очаква и бизнесът с таблети да тръгне нагоре. През  тримесечието до юни глобалният пазарен дял е спаднал до едва 32%, след като в същия период на миналата година бе 60 на сто. 

Броят на продадените Mac-ове пада от 4,9 млн. на 4,6 млн. броя. 

Apple е генерирал около 9,9 млрд. долара в кеш от операции и е върнал на акционерите си около 7,0 млрд. долара под формата на дивиденти и изкупуване на акции през периода. Компанията приключва тримесечието със 146,8 млрд. долара в кеш, краткотрайни и дълготрайни инвестиции. 

Благодарение на новите продуктови премиери компанията очаква доста по-високи приходи за текущото първо фискално тримесечие. Приходите ще са в размер на между 55 и 58 млрд. долара, брутният марж – между 36,5 и 37,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:16 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още