fallback

Китай се врича във вярност на Boeing

Очаква се Пекин да подпише договор за над 20 млрд. долара, който включва доставката на 200 самолета за средни разстояния от типа 737-Max

15:54 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският производител на самолети Boeing изоставя проблемите зад гърба си: конкурентът на Airbus спечели милиарден договор от Китай. Според добре осведомени източници на DPA концернът е получил поръчка от държавния холдинг China Aviation Supplies Holding на обща стойност 20,7 млрд. долара по каталожни цени. В сделката се включва доставката на 200 въздухоплавателни средства за средни разстояния от типа 737-Max. 

Китайското правителство трябва да одобри намерението преди клиентите да бъдат официално назовани. Това е често срещан процес в Народната република. Сред купувачите са държавни авиолинии и лизингови компании.

Така Boeing възстановява част от позициите си спрямо конкурента Airbus. Дъщерното дружество на EADS наскоро сключи за първи път в Япония милиарден договор за възлагане на поръчка за доставки. Досегашният екслкузивен клиент на Boeing, Japan Airlines, поръча десетки машини. JAL от дълго време се бореше с проблемите с Dreamliner-а. 787 е престижният проект на Boeing и бе замислен като конкурент на A350.

През тази седмица обаче стана ясно, че най-голямата авиокомпания в Южна Корея Korean Air Lines Co. ще сключи сделка с американския производител на самолети за 12 машини на обща стойност 3,98 млрд. вона (над 3,7 млрд. долара). Покупката включва 5 самолета от модела 747-8i за междуконтинентални полети, 6 броя 777-300ER и един 787 Dreamliner, се посочва в документите.

Наскоро компанията представи и тримесечните си резултати, с които изненада приятно анализаторите въпреки проблемите. Приходите скачат с 11% до 22,1 млрд. долара. Броят на доставените самолети нараства с 14%, а печалбата възлиза на 1,16 млрд. долара – ръст от 12%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още