fallback

Доходността по щатските ДЦК може да достигне 6% през 2017 г.

Въпреки несигурността САЩ могат да постигнат устойчиво икономическо възстановяване, смятат от Societe Generale

14:12 | 21.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Постигнатото в последния възможен момент споразумение между американските законодатели през миналата седмица не разколеба Societe Generale по отношение на вижданията й спрямо щатските облигации. Мичала Маркусен, ръководител на икономическото звено на френския кредитор, прогнозира, че доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа (ДЦК) може да достигне 6 на сто през 2017 г.

"Все още имаме агресивни очаквания за динамиката на лихвените проценти", заяви пред CNBC Маркусен. "Поглеждайки към края на 2017 г., ние всъщност мислим, че доходността по федералните бонове може да бъде близо до 6 на сто", допълни още тя.

През юни Societe Generale направи смела прогноза, че Федералният резерв на САЩ ще започне да коригира програмата си за стимулиране на икономиката през есента и ще я приключи в края на годината. Банката също така очакваше, че доходността по 10-годишните американски съкровищни бонове ще удари 3% през пролетта на 2014 г. и 5 на сто до 2017 г.

Експерти отчитат, че изменение на доходността от подобен мащаб има потенциал да доведе до множество сътресения на международните пазари.

През настоящата седмица пазарните участници очакват потоп от данни за американската икономика, които бяха забавени поради частичния блокаж на дейността на федералното правителство. За разлика от прогнозата на Societe Generale от юни обаче, анализаторите очакват липсата на яснота за развитието на икономиката да принуди Фед да отложи свиването на стимулите си поне до началото на 2014 г.

Според изчисленията на икономистите в IHS Global Insight липсата на държавни услуги по време на 16-дневното блокиране на администрацията ще коства на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната близо 3,1 млрд. долара.

Измерването на пълните щети за икономиката обаче навярно ще отнеме доста време. Според друг анализ на Standard & Poor's общите загуби ще достигнат 24 млрд. долара, или 0,6 на сто от БВП.

По думите на Маркусен Societe Generale все още смята, че САЩ могат да постигнат устойчиво възстановяване. Въпреко всичко тя призна, че всяка фискална несигурност през следващата година ще доведе до корекция на прогнозите.

Споразумението между републиканците и демократите, което бе постигнато на 16 октомври, осигури финансиране на правителството до 15 януари при сегашните разходни нива. Таванът на публичните задължения пък бе временно премахнат до 7 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още