fallback

Fitch постави под наблюдение рейтинга на САЩ

Политическият авантюризъм и липсата на гъвкавост за финансиране повишават риска от неизпълнение на дълга, посочва рейтинговата агенция

09:10 | 16.10.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings постави кредитния рейтинг на САЩ под наблюдение заради бавните преговори за тавана на дълга, което рискува да подкопае ефективността на правителството и политическите институции, съобщи CNBC.

“Въпреки че вярваме, че таванът на дълга скоро ще бъде вдигнат, политическият авантюризъм и липсата на гъвкавост за финансиране повишават риска от неизпълнение на американския дълг”, посочват от рейтинговата агенция.

Говорител на американското финансово министерство коментира, че становището на Fitch отразява необходимостта от незабавни действия на Конгреса.

Лидерите в Сената на САЩ съобщиха, че са готови да продължат преговорите и да се стигне до споразумение преди 17-ти октомври, след като мнозинството в Камарата на представителите се отказа да гласува последното си собствено предложение за решаване на бюджетната криза.

Лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд и на малцинството Мич МакКонъл подновиха преговорите, а сенатори коментират, че “прогресът е съществен”.

Президентът Барак Обама също изрази оптимизма си за успешен изход от ситуацията, но отново подчерта, че лидерите на Конгреса трябва да намерят решение бързо. “Нямаме много време. Това, което предлагам на лидерите в Конгреса, е да не правят пози, да не се опитват да спасят репутацията си и да не мислят за политика. Те просто трябва да постъпят правилно”, посочи той в интервю за WABC.

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още