fallback

Wall Street приветства очакваното споразумение за тавана на дълга

Инвеститорският оптимизъм се завърна с оглед на наближаващия край на политическата криза

23:12 | 11.10.13 г. 4

Фондовите пазари отвъд Океана приключиха петъчната сесия с повишения, след като търговията премина под знака на инвеститорския оптимизъм с оглед на очакванията за скорошно споразумение по бюджетния казус.

Широкият бенчмарк S&P 500 добави 0,83 на сто до 3 791,87 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones приключи с ръст от 0,73% до 15 237,11 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite нарасна с 0,63% до 1 703,19 пункта.

Въпреки че срещата на президента Барак Обама с лидерите на републиканците в четвъртък завърши без споразумение по въпроса за бюджета в САЩ, двете страни обещаха да продължат преговорите в петък.

"След дискусията има няколко възможни пътища, засега обаче конкретен напредък не е постигнат", посочи американският държавен глава.

По-късно американският финансов министър Джак Лю повтори, че крайният срок за достигнане на дълговия лимит е 17 октомври. Тогава правителството на САЩ ще изчерпа възможностите си да харчи легално държавни средства.

В петък лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл обяви, че представителите на Републиканската партия продължават опитите си да постигнат консенсус с демократите.

Завръщайки се от двучасова среща в Белия дом, Макконъл заяви пред репортери, че срещата с президента Обама е била полезна и че се надява, че Сенатът може да намери изход от задънената улица.

Друг от лидерите на републиканците – Том Коул, който е близък до председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър заяви пред репортери: "Ако предидентът Обама сигнализира, че той е готов да одобри краткосрочно споразумение за тавана на дълга, републиканците ще работят за постигане на договорка за възобновяване на работата на правителството".

"Не виждам защо да не постигнем краткосрочно споразумение за увеличение на дълговия таван още този уикенд или най-късно в началото на следващата седмица", добави още Коул.

На фона на продължаващия блокаж на щатската администрация, който доведе до липсата на множество правителствени макроикономически данни, инвеститорите очакват с интерес всички частни показатели, които могат да дадат допълнителна информация за най-голямата икономика в света.

Предварителният доклад за потребителските настроения, изготвен от Мичиганския университет, показа спад на показателя до 75,2 пункта спрямо отчетените през септември 77,5 пункта. Резултатът остана под пазарните нагласи за по-мек спад до 77,0 пункта.

На фона на продължаващия сезон на отчетите в САЩ, пазарите останаха бдителни за финансовите резултати на големите компании в страната.

Wells Fargo & Co – най-големият ипотечен кредитор в САЩ, отчете ръст от 13% на печалбите си за третото тримесечие въпреки значителния спад в приходите.

Нетните печалби на дружеството достигнаха 5,32 млрд. долара, или 0,99 долара на акция, в сравнение с 4,72 млрд. долара, или 0,88 долара на ценна книга година по-рано.

За сравнение, анкетираните по-рано от Thomson Reuters анализатори очакваха Wells Fargo да спечели 0,97 долара на акция.

Въпреки добрия резултат акциите на дружеството поскъпнаха съвсем леко с 0,05 на сто.

Сходен резултат записа и JPMorgan, чиито ценни книжа поевтиняха минимално с 0,02%.

Финансовият гигант публикува първата си тримесечна загуба под ръководството на главния изпълнителен директор Джейми Даймън, след като компанията бе принудена да плати 7,2 млрд. долара заради изгубени дела.

Даймън успя да спаси компанията от загубите по време на финансовата криза, тъй като банковият гигант остана настрана от търговията с най-токсичните високорискови ипотечни активи. Сега обаче правните проблеми, в които се забърка JPMorgan, оказаха своето негативно влияние.

Финансовото дружество отчете загуба за третото тримесечие от 380 млн. долара, или 0,17 долара на акция. Загубата е първата от второто тримесечие на 2004 г. насам. За същия период през 2012 г. пък JPMorgan се похвали с печалба от 5,71 млрд. долара, или 1,40 долара на ценна книга.

Капитализацията на Gap падна с 7,18%, след като модната компания отчете 3% спад в продажбите в някои магазини през септември.

Сред компонентите на Nasdaq, акциите на SolarCity поскъпнаха с 22,67%. Дружеството обяви очакванията си да покачи обема на енергийните си мощности с най-малко 70% през 2014 г.

Micron Technology отстъпи с 8,58%, след като компанията понижи очакваните си дивиденти за четвъртото тримесечие до 0,20 долара на акция от предходната прогноза за 0,24 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още