fallback

Разделението между американските младежи расте

Много от младежите нямат възможност да живеят самостоятелно и избират да останат при родителите си

17:56 | 12.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Все по-малко млади американци се изнасят от вкъщи.

Снимка: Getty images

Шансовете един млад американец да стане глава на домакинство, било то като собственик или наемател, между 1990 и 2010 г. са намалели с повече, отколкото през който и да е друг период, показва анализ на Емили Розенбаум, демографски експерт от Fordham University. В същото време се увеличават американците, които живеят с родителите си - въпреки подобряването на икономиката. 13,6% от американците между 25 и 34 години са живеели със своите родители през 2012 г., с малко повече от 13,4-те процента през 2011.

Данните показват как увеличаващата се разлика в доходите в САЩ, подсилена от рецесията през 2007-2009, променя структурата на американското общество. Това, че по-малко млади хора наемат или купуват нови жилища, също носи сериозни последици върху жилищния пазар и икономиката на страната.

Първите 20% от върха на американското общество са получили 51% от общия доход надомакинствата в САЩ през миналата година, в сравнение с 3,2%, получени от 20-те процента на дъното. С разпределянето на дохода към по-малката част заможни американци все повече хора се борят да си набавят средствата за устройване на дом, казва Розенбаум. „Растящата нужда от алтернативни начини на самостоятелно живеене, било то съжителстване с родителите или със съквартиранти, през ранния период на зрялост, се е превърнала в част от развитието на живота и представлява по-скоро нужда, отколкото избор“.

Увеличаването на броя на младите хора, живеещи с родителите си, отчасти отразява дълготрайните последици от рецесията, която направи намирането на работа за хората с по-ниска степен на образование по-трудно. Освен това живеенето в родния дом вече не се счита за толкова низко, превръщайки го в добър начин за натрупване на спестявания, за покупка на жилище например.

Някои икономисти казват, че намаленото търсене на жилища сред младите се дължи най-вече на повтарящи се фактори – временни неща като висока безработица и затегнати условия за заеми. След като икономиката се възстанови, американците по-лесно ще теглят заеми и ще си купуват жилища. Проучване сочи, че по-голямата част от американците, до 45 години, все още казват, че искат да си купят жилище рано или късно.

Разликата в доходите не е единствената причина. От 60-те години и особено през изминалото десетилетие, американците увеличават възрастта, на която се женят, което намалява броя на новообразуваните домакинства. Студентските заеми набъбнаха през последните години до над $1 трилион, правейки младите по-неподходящи за теглене на кредити и по-предпазливи, що се отнася до разходи, които не са свързани с образованието.

Растящото разделение между хората, когато става въпрос за местоживеенето им, може да се превърне в „структурна“ пречка за бъдещото търсене на жилища, особено след като американците между 25 и 34 години са ключов отрязък за покупките на жилища. По-ниско търсене на домове би означавало по-малко разходи за тревни косачки, хладилници и мебели – приходи, които захранват голяма част от икономиката на страната.

Междувременно, животът вкъщи не е съвсем безплатен. Докато подпомага благосъстоянието на младите, може да се превърне във финансов натиск за по-възрастните членове на семейството, отбелязва Розенбаум.

След време всичко това ще доведе до нарушаване на синхрона между поколенията, а това може да доведе до по-малко търсене на жилищния пазар, точно когато по-старите американци гледат да продадат домовете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:45 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още