fallback

Наистина ли държавните служители в САЩ не работят?

Служителите на отговорни позиции са по работните си места, но само работещите в Пентагона получават заплащане

11:35 | 10.10.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството на САЩ спря да работи на 1 октомври, защото републиканците и демократите в Конгреса не успяха да постигнат консенсус за бюджета за следващата фискална година. Обаче администрацията не може да работи без да й се плаща. Всички, освен работещите на отговорни позиции, трябваше да се приберат вкъщи и да стоят там до второ нареждане, пише BusinessWeek.

Колко странно обаче – през последните няколко дни хиляди държавни служители са били призовани да се върнат на работните си места. В Пентагона са се върнали 250 хил. Във Федералната авиационна администрация (FAA) това са направили 800 души. Във вторник Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) е привикал 30 служители. Защо обаче те могат да се върнат?

Според Федерацията на държавните служители на САЩ (AFGE) – съюз, който представлява 650 хил. държавни служители – те могат да се върнат на работните си места, защото нещо, което се счита за потенциална опасност за обществото, е накарало техните работодатели да ги повикат. Служителите в CDC, например, отново работят, защото са били регистрирани заболели от салмонела.

Това обаче не означава, че непременно тези, които са се върнали на работните си места, ще останат там. Колкото по-дълго правителство e блокирано, толкова по-дълго те ще работя само по спешните случаи, тези, които не търпят отлагане. Отпуската на около 200 служители на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ (FEMA) е била прекъсната заради заплахата от разразилия се тропически ураган Карън. След като бурята отмина, служителите се върнаха вкъщи.

Логично изниква въпросът – кой плаща на тези, които прекъсват принудителния си отпуск? На нито един държавен служител, който работи на повикване, докато правителство е блокирано, не се заплаща нищо. Това се отнася и за служителите, които заемат отговорни позиции като охраната в затворите и граничните патрули, или който и да било друг служител с отговорен пост, какъвто заемат работещите в CDC, например.

Пентагонът е едно от изключенията. Той е намерил временно решение, с което връща 90 служители с мотива, че те трябва да окажат подкрепа на военните. Те получават заплащане, защото преди правителство да спре да работи, Конгресът прие закон, с който се позволява на военните и цивилните работници в Пентагона, които работят на повикване през този период, да получат възнаграждение.

Изглежда, че и Федералната авиационна администрация е намерила начин да задържи 800-те си служители на работното място. В медиите обаче няма информация за надвиснала опасност или спешни случаи. Не става ясно и дали тези служители получават възнаграждение.

Нека да обобщим. Правителството спря да работи, защото държавните служители не могат да работят без да им се плаща. Но докато трае блокирането на правителството, различните държавни агенции намират начини как служителите им да работят.

Това не ви ли кара да се замислите - защо изобщо трябваше правителството да спира да работи?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още