fallback

Dow Jones и S&P 500 приключиха с повишения в колеблива сесия

Републиканците и демократите все пак може би ще постигнат компромисно споразумение за минимално увеличение на тавана на дълга

22:56 | 09.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В края на търговската сесия Dow Jones и S&P 500 все пак се повишиха леко и неуспяха да отбележат трети пореден ден с отклонения. Днешната сесия бе доста колеблива. Продължаващите политически противоречия във Вашингтон задържаха ръста на печалбите.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи с ръст от с 0,18% до 14803,43 пункта. S&P 500 завърши с минимален ръст от 0,06 на сто до 1656,40 пункта. Технологичният Nasdaq Compositе записа понижение от 0,46% до 3677,78 пункта.

Президентът Барак Обама официално предложи Джанет Йелън за следващия председател на Федералния резерв (Фед). Тя се възприема като по-склонна да промени курса на паричната политика на централната банка и нвеститорите очакват именно това от нея.

Правителството не може да изпълнява задълженията си вече девети ден. Въпреки продължаващите спорове, членовете на републиканците и демократите в Конгреса излъчиха позитивни сигнали. Представителите на двете партии може да постигнат компромисно споразумение за леко увеличаване на тавана на дълга с цел да бъдат проведени смислени преговори за бюджета за следващата фискална година, която започна на 1 октомври.

Фед публикува и протокола от своето заседание в средата на септември, когато реши да остави паричната си политика непроменена.

Цената на суровия петрол се свлече до 3-месечно дъно. По данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ само миналата седмица запасите от суров петрол са се увеличили със 7 млн. барела, регистрирайки най-високото си седмично ниво от септември 2012 г. насам.

Фючърсите върху златото с доставка през декември поевтиняха с 1,3% до 1307,20 долара за тройунция, достигайки едноседмично дъно.

Американското Министерство на финансите пласира 10-годишни американски облигации на стойност 21 млрд. долара при висока доходност - 2,657%.

Dow Jones затвори на зелена територия благодарение на AT&T и IBM, чиито книжа поскъпват съответно с 2,11% до 33,81 долара и 1,38% до 181,20 долара.

Акциите на Hewlett-Packard поскъпнаха с 8,65% до 22,55 долара за брой, отразявайки оптимизма на изпълнителния директор Мег Уитман за по-добрите резултати на НР за 2014 и 2015 г.

Акциите на Costco все пак поскъпнаха с 2,02 на сто до 114,48 долара, след като компанията за управление на складове обяви по-ниска тримесечна печалба заради нараснали оперативни разходи.

Цената на акциите на Yum Brands се понижи със 7,13% до 66,56 долара, след като веригите ресторанти под нейната шапка KFC и Pizza Hut не постигнаха задоволителни тримесечни резултати, а компанията понижи прогнозата си за годишните печалби.

Family Dollar обяви печалба, която би прогнозите на анализаторите, но акциите поевтиняха с 1,50% до 68,41 долара заради предпазливата прогноза за развитието си през 2014 г.

Акциите на Men's Wearhouse поскъпнаха с 27,7% до 45 долара, след като компанията за дрехи охвърли предложението за придобиване на стойност 2,3 млрд. долара, отправено от конкурента й Jos. A. Bank, с мотивите, че офертата „значително подценява“ стойността на компанията.

След края на сесията Chevron трябва да публикува междинния си финансов отчет. Очакванията са, че печалбите за третото тримесечие ще са нараснали с 4,3%, а приходите от продажби – с 3%. След края на сесията акциите й поевтиняват с 0,42% до 116,24 долара за брой.

Книжата на Alcoa поскъпнаха с 2,33% до 8,13 долара, след като производителят на алуминий оповести по-добри тримесечни резултати от очакваното и потвърди прогнозата си за световното търсене на алуминий за 2013 г. на 7%.

По данни на Mortgage Bankers Association миналата седмица подадените молби за ипотеки са се увеличили, след като търсенето на рефинансиращи сделки превиши покупките. Данните за търговията на едро няма да бъдат публикувани днес заради блокираното правителство.

Докато днес борсите в Азия се зарадваха на номинацията на Йелън, това не бе достатъчно на европейските пазари. Водещите индекси на Стария континент приключиха сесията с понижения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още