fallback

Индексите на Wall Street не намират ясна посока след номинацията на Йелън*

Оптимизмът от предложението на Барак Обама именно Джанет Йелън да е следващият председател на Фед бе притъпен от политическата ситуация в САЩ

18:15 | 09.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В началото на търговската сесия зад Океана основните борсови индекси не намират ясна посока. Редуват се повишения и отстъпления. Оптимизмът от номинацията на Джанет Йелън за следващ председател на Федералния резерв на САЩ (Фед) бе притъпена от продължаващото блокиране на парламента.

Ценово претегленият Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,10% до 14791,94 пункта. Широкият S&P 500 се разширява минимално с 0,05 на сто до 1656,34 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се понижава с 0,41% до 3677,60 пункта.

В началото на сесията индексът на сините чипове Dow Jones се повишава, след като вчера затвори с най-лошия си резултат от близо шест седмици насам. На телеком секторът се дължи покачването на S&P 500, докато поевтиняване отчитат акциите на компаниите в сектора на услугите.

Фигурата на Джанет Йелън се възприема като по-склонна да промени курса на паричната политика на Фед и нвеститорите очакват именно това от нея. През последните месеци битката за наследник на Бен Бернанке се водеше между Йелън и бивпият министър на финансите Лорънс Съмърс. Съмърс се считаше за фаворита на президента Барак Обама, но впоследствие се отказа от номинацията, което проправи пътя на Йелън. Ако Сенатът одобри кандидатурата й, тя ще бъде първата жена председател на Фед в 100-годишната история на централната банка.

По-късно тази вечер ще бъде публикувана стенограмата от срещата на Фед, провела се на 16 и 17 септември. Данните от доклада на Фед няма да отчетат блокирането на работата на правителството.

Въпреки продължаващата битка за бюджета и за тавана на американския дълг, настроението на пазарите е по-скоро оптимистично. На пресконференция във вторник президента Обама каза, че очаква сериозни предложения от републиканците, с които и двете страни да изгладят различията помежду си, за да може правителството да продължи нормално своята работа.

На пазара акциите на Costco поевтиняха, след като компанията за управление на складове обяви по-ниска тримесечна печалба заради нараснали оперативни разходи. Акциите на конкурента Wal-Mart също поевтиняха леко след тази новина.

Книжата на Alcoa, която вече не участва в 30-те компании в индекса Dow Jones, поскъпнаха, след като производителят на алуминий оповести по-добри тримесечни резултати от очакваното и потвърди прогнозата си за световното търсене на алуминий за 2013 г. на 7%.

Цената на акциите на Yum Brands се понижи, след като веригите ресторанти под нейната шапка KFC и Pizza Hut не постигнаха задоволителни тримесечни резултати и компанията понижи прогнозата си за годишните печалби.

Понижения имаше и за Family Dollar. Компанията обяви печалба, която би прогнозите на анализаторите, но акциите поевтиняха заради предпазливата прогноза за развитието си през 2014 г. Продажбите й за четвъртото тримесечие не достигнаха заложената през юли цел за ръст от 2%. Книжата на конкурентите й Dollar Tree и Dollar General също се търгуваха при ниска цена.

След края на сесията Chevron трябва да публикува междинния си отчет. Очакванията са, че печалбите за третото тримесечие ще са нараснали с 4,3%, а приходите от продажби – с 3%.

Акциите на Men's Wearhouse поскъпнаха, след като компанията за дрехи охвърли предложението за придобиване на стойност 2,3 млрд. долара, отправено от конкурента й Jos. A. Bank, с мотивите, че офертата „значително подценява“ стойността на компанията.

Следващият тест за настроението на инвеститорите ще е днешният аукцион за продажбата на 10-годишни американски облигации на стойност 21 млрд. долара. В четвъртък Министерството на САЩ ще опита да пласира 30-годишни облигации за 13 млрд. долара.

По данни на Mortgage Bankers Association миналата седмица подадените молби за ипотеки са се увеличили, след като търсенето на рефинансиращи сделки превиши покупките. Данните за търговията на едро няма да бъдат публикувани днес заради блокираното правителство.

Oще за номинацията на Джанет Йелън - вижте в коментара на Нейра Чехич.

* Данните за индексите са актуални към 17:40 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още