fallback

Wall Street в сянката на политическите разногласия

Водещите индекси загубиха повече от процент, отчитайки най-ниските си нива от месец

23:14 | 08.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции се понижиха рязко във вторник, като Dow Jones и S&P 500 са на най-ниските си нива от месец, след като инвеститорите осмисляха коментари на президента Обама относно безизходицата във Вашингтон, съобщава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,1% до 14 777 пункта, широкият S&P 500 спадна с 1,2% до 1 655 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq загуби 2% до 3 695 пункта.

По време на пресконференция Барак Обама каза, че още не е видял сериозни предложения от страна на републиканците, които ще позволят да бъдат изгладени различията с демократите.

„Предложениеето ми към председателя на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър беше и е: Нека престанем с извиненията, нека гласуваме и спрем веднага тази административна парализа. Има достатъчно разумни демократи и републиканци, които са готови да подкрепят бюджета, който Сенатът вече прие.“

По-рано Бейнър заяви, че е склонен да преговаря относно бюджета с Обама без да поставя предварителни условия.

„Инвеститорите изглежда добавят известна рискова премия, защото не се знае как ще завърши всичко това - може да се стигне до неплатежоспсобност на правителството“, коментира Пол Земски от ING. „Те също така изглежда отчитат и икономическото въздействие от блокирането на правителството, което може да е между 0,2 и 0,4 от БВП на месец.“

„Ввероятността правителството да изпадне в неплатежоспособност не е голяма, но вече не можем да кажем, че е нулева. Дори да се случи, всички очакват да бъде краткотрайно състояние. В същото време обаче то ще подкопае доверието в американския пазар на ДЦК", посочва Земски.

Акциите на социалните мрежи се понижиха, като при Facebook (-6,7%), Yelp (-7,6%) и LinkedIn (-6,1%) това бе отчетливо.

Пазарната капитализация на JCPenney се разшири с 0,8%, след като веригата универсални магазини отчете по-слаб от очаквания спад в продажбите през септември, добавяйки, че вижда положителни сигнали в много от областите, в които развива своя бизнес. Акциите на Talisman Energy се понижават с около 2% на борсата в Торонто, въпреки че милиардерът Карл Айкън написа в Twitter, че е закупил около  61 млн. нейни акции и че може да поиска място в борда на директорите на добивната компания. Пазарната капитализация на пък Nuance намаля с 2%, след като че Айкън обяви, че е постигнал споразумение с производителя на софтуер за гласово разпознаване за две места в нейния борд на директорите, едното от които е за сина му Брет. В отстъствието на икононимчески данни заради блокираната администрация инвеститорите ще се фокусират върху предстоящия отчетен сезон, който започва след края на сесията традиционно с Alcoa. Тримесечен отчет ще представи и компанията майка на KFC - Yum Brands.

Междувременно двама представители на Фед - президентите на клоновете в Кливлънд и Филаделфия Сандра Пианалто и Чарлз Плосър - заявиха, че са искали централната банка да започне свиване на монетарните си стимули през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още