fallback

Wall Street продължава да губи почва, макар и с по-бавно темпо*

Инвеститорите следят ситуацията с липсата на бюджет за правителството и повишаването на дълговия лимит

18:39 | 08.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Основните фондови индекси в САЩ продължават да потъват и в началото на днешната сесия, докато трейдърите са съсредоточени върху политическото развитие във Вашингтон, съобщи CNBC.

Dow Jones отстъпва с 0,15% до 14 914,26 пункта, воден от акциите на AT&T, поевтиняващи с 1,85% до 33,37 долара за брой, и тези на Verizon, които понижават стойността си с 1,5% до 46,57 долара.

Standard & Poor's 500 губи 0,13% до 1 673,91 пункта, като сред ключовите му сектори телекомуникационните компании натежават в най-голяма степен върху представянето му, докато тези за производство на стоки за масова употреба удържат малки печалби. Nasdaq Composite изтрива 0,54% до 3 750,10 пункта.

При липсата на значими макроикономически данни заради блокираното финансиране на дейността на федералните агенции инвеститорите ще насочат поглед към предстоящия сезон на отчетите, който ще бъде открит тази вечер след затварянето на борсите по традиция с резултатите на алуминиевия гигант Alcoa.

“Инвеститорите явно добавят малка премия за риска на пазара, защото не сме наясно как ще се развият нещата – на практика може да се стигне и до фалит на правителството. Вероятността това да се случи не е висока, но вече не можете да кажете, че е нулева“, заяви Пол Земски, главен инвестиционен директор за мултиактивните стратегии в ING U.S. Investment Management.

„Те изглежда прецизират и мнението си за реалното икономическо въздействие от блокирането на дейността на правителството, защото то може да коства между 0,2% и 0,4% от брутния вътрешен продукт месечно. Всички очакват изпадането в неплатежоспособност да продължи кратко. То обаче ще подкопае доверието в пазара на американски държавни облигации“, добави Земски.

Без повишаване на тавана на дълга, който в момента е 16,7 трилиона долара, американското министерство на финансите ще остане без средства за изплащане на задълженията на страната, като за момента се очаква това да се случи на 17 октомври.

Пазарната капитализация на JCPenney се разширява с 4,9% до 8,09 долара за акция, след като веригата универсални магазини отчете по-слаб от очаквания спад в продажбите през септември, добавяйки, че вижда положителни сигнали в много от областите, в които развива своя бизнес.

Акциите на Talisman Energy поскъпват с 1,1% до 13,30 канадски долара за брой, след като милиардерът Карл Айкън написа в Twitter, че е закупил около  61 млн. нейни акции и че може да поиска място в борда на директорите на добивната компания.

Пазарната капитализация на Nuance намалява с 1,1% до 18,29 долара за акция, въпреки че Айкън обяви, че е постигнал споразумение с производителя на софтуер за разпознаване на човешката реч за две места в нейния борд на директорите, едното от които е за сина му Брет. 

*Актуално към 17,45 часа Вижте още за настроенията на инвеститорите във видеото на Bloomberg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още